Throwback Thursday: Γνωρίστε την Twiggy, το ιστορικό μοντέλο των 1960s
The Boy Friend (Trailer)

Η μόδα δεν είναι κάτι καινούριο, ούτε «γεννήθηκε» κατά τη διάρκεια του  20ου αιώνα. Τα ρούχα εμφανίστηκαν σχεδόν μαζί με τον άνθρωπο και όπως ήταν φυσικό επηρεάστηκαν από διάφορες κοινωνικοπολιτικές καταστάσεις και όρισαν αυτό που σήμερα ονομάζουμε μόδα και αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Στο InStyle.gr κάθε Πέμπτη θα κάνουμε ένα μικρό ταξίδι στο παρελθόν με σκοπό να θυμηθούμε και να αναλύσουμε γεγονότα, περιόδους και καταστάσεις που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των ενδυματολογικών μας συνηθειών. Έτσι θα δούμε μέσα από αυτή τη στήλη fashion icons, τάσεις, δεκαετίες και ενδυματολογικά στοιχεία που έμειναν στην ιστορία, ενώ πολλά από αυτά είναι ακόμα επίκαιρα.

Ξεκινάμε με τα 1960s που εκτός των άλλων είναι και μία πολύ έντονη τάση και φέτος τον χειμώνα και πιο συγκεκριμένα με μία γυναίκα που άφησε το στίγμα της στη συγκεκριμένη δεκαετία και είναι μέχρι σήμερα ένα από τα πιο διάσημα μοντέλα που έχουν περάσει ποτέ από τον χώρο της μόδας. Τα 1960s ήταν ίσως η πιο δυναμική και ορμητική δεκαετία του αιώνα, μιας και πρακτικά εκείνη την περίοδο οι νέοι επαναστάτησαν περισσότερο από ποτέ, κόντρα στο κατεστημένο και τον καθωσπρεπισμό. Όπως ήταν φυσικό τα πρότυπα ομορφιάς άλλαξαν δραματικά, το ίδιο συνέβη και με τις ενδυματολογικές συνήθειες του κόσμου.

H Lesley Lawson λοιπόν, γεννήθηκε το 1949 στο Λονδίνο και σε ηλικία μόλις 16 ετών έγινε το πρόσωπο που όρισε στιλιστικά τη δεκαετία του 1960, πριν βέβαια αρχίσει η επέλαση των hippies.

Το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο που χρησιμοποίησε ήταν Twiggy. Σταδιακά έγινε πρότυπο ομορφιάς και ταυτόχρονα το πρώτο κορίτσι με την ιδιότητα του supermodel. Γιατί; Μα γιατί πολύ απλά ήταν ακριβώς αυτό που πρόσταζαν οι τάσεις εκείνη την εποχή, μια γυναίκα που μοιάζει περισσότερο με έφηβη, ή με κούκλα, χωρίς ιδιαίτερες καμπύλες, λεπτή σιλουέτα και πρόσωπο σχεδόν παιδικό. Ένα «πακέτο» δηλαδή που δεν είχε καμία σχέση με όλα αυτά που είχαμε δει κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950.

twiggy lawson

Έτσι η Twiggy έγινε το απόλυτο fashion icon φορώντας πολύ κοντά φορέματα σε Α γραμμή, τα οποία παρά τη σεξουαλική επανάσταση στο πάνω μέρος τους ήταν τελείως κλειστά, με έντονες βλεφαρίδες, που συχνά ήταν ψεύτικες, και μυτερά παπούτσια, Mary Janes και κάλτσες μέχρι το γόνατο.

TWIGGY

Τη φωτογράφισαν μερικοί από τους πιο σημαντικούς φωτογράφους μόδας, όπως ο Richard Avedon, ενώ η πόζαρε και για όλα τα περιοδικά μόδας εκείνης της εποχής, φορώντας ρούχα διμιουργών που έμειναν στην ιστορία.

twiggy avedon

Η Twiggy όμως δεν ήταν μόνο μοντέλο, αλλά και τραγουδίστρια και ηθοποιός. Μάλιστα στον κινηματογράφο, το μιούζικαλ The Boy Friend (1971) στην οποία είχε πρωταγωνιστικό ρόλο κέρδισε δύο Χρυσές Σφαίρες, δύο από τους δίσκους της έγιναν χρυσοί ενώ τα τραγούδια της στο σύνολό τους γνώρισαν τεράστια επιτυχία.

Αν λοιπόν θέλουμε να κάνουμε μία μικρή περιγραφή και να «συμπυκνώσουμε» σε μία πρόταση το φαινόμενο Twiggy θα λέγαμε πως πρόκειται για το πρώτο super model που έγινε πρότυπο για όλες τις κοπέλες της εποχής που ντύνονταν σαν κούκλες και χόρευαν swing.

Διαβάστε ακόμα:

Fall/ Winter 2014: Όλες οι νέες τάσεις για τη σεζόν

Βρήκαμε το παλτό της Alexa Chung

Κατεβάστε τώρα το νέο τεύχος του InStyle εντελώς δωρεάν στο iPad

Ακολουθήστε το InStyle στο instagram 

 

 

 

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα