Τελικά είναι όντως επένδυση τα designer κομμάτια που κοστίζουν μία περιουσία;
Pixelformula

Μας αρέσει να λέμε στον εαυτό μας πως μια ακριβή αγορά είναι μια πραγματική επένδυση. Το λέμε γιατί το πιστεύουμε ή γιατί θέλουμε να καθησυχάσουμε τον εαυτό μας για τις δύσκολες μέρες που θα έρθουν μιας και ξοδέψαμε όλα μας τα χρήματα σε κάτι πολύ ακριβό; Η αλήθεια πάντως είναι κάπου στη μέση και φυσικά δεν ανταποκρίνεται πλήρως σ’ αυτό που θα θέλαμε να ακούσουμε. Ένα ακριβό αντικείμενο, είναι επένδυση, αν και μόνο αν έχουμε σκοπό να το πουλήσουμε κάποια στιγμή.

tatiana stefanidou
Η Τατιάνα Στεφανίδου με τσάντα Chanel

Ακόμα και αυτό να συμβεί όμως, δεν είμαστε σίγουροι για τα χρήματα που θα καταφέρουμε να πάρουμε πίσω, καθώς όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, το κατά πόσον ένα αντικείμενο θα κρατήσει την αξία του έχει να κάνει με τη διαθεσιμότητά του. Έτσι τα κλασικά αντικείμενα, όπως η καπιτονέ Chanel τσάντα για παράδειγμα, πρακτικά δεν είναι επένδυση, γιατί θα κυκλοφορεί για πάντα, άρα θα είναι διαθέσιμη και έτσι είναι πολύ πιθανότερο κάποιος να προτιμήσει να αγοράσει μία καινούρια, παρά μία ήδη χρησιμοποιημένη. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για όλα τα luxury brands, όπως Louis Vuitton, Christian Louboutin, Cartier και Alaïa τα οποία έχουν όλα αυτά τα κλασικά μοντέλα που θέλουμε να προσθέσουμε στη συλλογή μας, καθώς παρατηρείται πως χάνουν την αξία τους πολύ γρήγορα.

Στην αντίπερα όχθη, τα κομμάτια με την υπογραφή των Victoria Beckham, Charlotte Olympia και Alexander McQueen είναι αυτά που θα πωληθούν σε τιμή πολύ κοντά στην αρχική τους, ενώ σίγουρα παίζει ρόλο και η ζήτηση που θα έχουν τα προϊόντα του εκάστοτε Οίκου, την περίοδο που θα αποφασίσουμε να το πουλήσουμε.

eleni menegaki aerodromio 2
Η Ελένη Μενεγάκη με τσάντα Hermès Birkin

Επιπλέον ακόμα ένα κομμάτι που φαίνεται να έχει μεγαλύτερη αξία σαν επένδυση είναι η ιστορική τσάντα Hermès Birkin. Αναλυτές επιμένουν ότι είναι ένα πολύ καλό αντικείμενο για να δώσετε τα χρήματά σας και η προοπτική να κερδίσετε περισσότερα στο μέλλον από αυτή σας την αγορά είναι ακόμα καλύτερη και από αυτή του χρηματιστηρίου ή των ράβδων χρυσού. Μία καλή κίνηση στο χρηματιστήριο μπορεί να σας αποδώσει περίπου 11.66% κέρδη, ενώ ο χρυσός μπορεί να φτάσει και το 1.9%. Η τιμή μεταπώλησης μιας Birkin από την άλλη, τα τελευταία χρόνια, έχει αποδείξει ότι μπορεί να φτάσει να σας χαρίσει κέρδος που κυμαίνεται από το 14.2 μέχρι και το 25%, ανάλογα φυσικά με το υλικό και τη σπανιότητα του σχεδίου που θα επιλέξετε. Φυσικά κανείς δεν είπε ότι είναι εύκολο να κρατήσετε μία τέτοια τσάντα στα χέρια σας, καθώς υπάρχει λίστα αναμονής, γεγονός που μπορεί σημαίνει ότι θα περιμένετε χρόνια για να αποκτήσετε το αντικείμενο του πόθου σας.

Συνεπώς μάλλον θα πρέπει να ξανασκεφτούμε λίγο πιο προσεκτικά το πού θα διαθέσουμε τον μισθό μας, αν όντως ενδιαφερόμαστε για μία πραγματική επένδυση, και εννοείται πως αν τελικά επιλέξει κανείς κάποιο fashion item που μπορεί να αποδειχτεί επένδυση, θα πρέπει να έχει κατά νου πως μάλλον θα πρέπει να το προσέχει λίγο παραπάνω. Αν είναι λοιπόν να αποκτήσετε κάτι που τελικά δε θα μπορείτε να χαρείτε, μήπως να το ξανασκεφτείτε;

Ακολουθήστε το InStyle στο instagram 

 

 

 

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα