Όσα δεν ξέρουμε για την ταλαντούχα κυρία Iris Van Herpen

 Η Iris Van Herpen γεννήθηκε στην Ολλανδία το 1984, και από μικρή έδειξε πως είχε μια κλίση στις τέχνες, καθώς αγαπούσε πολύ το χορό. Μεγαλώνοντας βέβαια αποφάσισε πως θέλει να ασχοληθεί με τη μόδα, και σπούδασε στην ακαδημία Artez στο Arnhem, σχέδιο μόδας, απ΄όπου και αποφοίτησε ως αριστούχος. Στη συνέχεια έκανε πρακτική άσκηση στον Οίκο Alexander McQueen, αλλά αφενός η ανάγκη της να εκφραστεί με έναν διαφορετικό τρόπο, και αφετέρου το ιδιαίτερο προσωπικό της γούστο, την οδήγησαν στο να δημιουργήσει τη δική της συλλογή.

Τα ρούχα της, κάθε άλλο παρά συμβατικά, είναι φουτουριστικά έργα τέχνης. Το ύφασμα, όπως λέει, δεν την ενδιαφέρει γιατί πολύ απλά ξέρει τι  μπορεί να κάνει με αυτό. Επιλέγει λοιπόν να χρησιμοποιήσει υλικά όπως το plexi glass, ή διάφορα μέταλλα, που μπορούν να την οδηγήσουν σε ένα αποτέλεσμα που δεν έχει φανταστεί ούτε η ίδια. Ναι, φυσικά έχει κάτι στο μυαλό της όταν ξεκινάει το «ταξίδι» της νέας συλλογής, αλλά στην πορεία πολλά μπορούν να αλλάξουν, γιατί κάθε φορά μαθαίνει τα μυστικά του κάθε υλικού. Μέσα από αυτή τη διαδικασία προκύπτουν κομμάτια που θα μπορούσαν να ανήκουν άνετα σε μια πρωταγωνίστρια ταινίας επιστημονικής φαντασίας, ή στη γυναίκα του μέλλοντος! Να σημειώσουμε πως η πιο γνωστή της πελάτισσα είναι η Lady Gaga, αναμενόμενο ε;

Ο χορός που τόσο αγαπούσε στα παιδικά της χρόνια αποτελεί τη μεγαλύτερη επιρροή για τα ρούχα που κατασκευάζει. καθώς μέσα από το χορό έμαθε να έχει τον πλήρη έλεγχο του μυαλού και του σώματός της, αλλά και χάρη σ’αυτόν ξέρει ακριβώς τις δυνατότητες και τα σχήματα που μπορεί να πάρει το ανθρώπινο σώμα, στοιχείο που χρησιμοποιεί σε όλα της τα σχέδια.

Η τελευταία της συλλογή, που ήταν ταυτόχρονα η πρώτη της ready to wear, παρουσιάστηκε στην Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι και σίγουρα ήταν ό,τι πιο τρελό είδαν όλοι όσοι είχαν την τυχή να βρεθούν εκεί. Η σχεδιάστρια ζήτησε από τον καλλιτέχνη Lawrence Malstaf, να δημιουργήσει ένα installation όπου τα μοντέλα θα ήταν κυριολεκτικά εγκλωβισμένα σε μεγάλες πλαστικές σακούλες. Έτσι και έγινε, και τελικά τα μοντέλα έμοιαζαν με τεράστια έμβρυα ενώ τροφοδοτούνταν με οξυγόνο από πλαστικούς σωλήνες που ήταν ενσωματωμένοι στην κατασκευή. Επιπλέον την παράσταση έκλεψαν τα παπούτσια που ήταν εμπνευσμένα από τα αρμαντίλο και οι προσκεκλημένοι όπως ήταν φυσικό έφυγαν από το show με το στόμα ανοιχτό.

Αν και η συλλογή στο σύνολό της κέρδισε θετικά σχόλια, πολλοί κριτικοί επισήμαναν πως ήταν δύσκολο να εστιάσουν στα ρούχα καθώς τα βλέμματα τραβούσε το εντυπωσιακό σκηνικό.

Το σίγουρο είναι πως η νεαρή σχεδιάστρια θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον.

Διαβάστε επίσηςΕσείς θα πληρώνατε τα τριπλάσια περίπου λεφτά για να αγοράσετε μία Chanel;

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα