#stopsunageing: Ποια είναι η σχέση των αντρών με τον ήλιο και αντηλιακά;

Θα σας πω μια ιστορία που έχει σχέση με το viral hashtag #stopsunageing που βλέπετε παντού. Ξέρω ότι δεν έχετε πάντα όρεξη να διαβάσετε μία, αλλά θέλω να μείνετε κοντά μου μέχρι το τέλος, γιατί είναι πολύ σημαντικό. Όχι επειδή έχει κουλουράκια και γάλα ή κάποιο φιλοδώρημα, αλλά επειδή είμαι (σχεδόν) σε ηλικία εμφράγματος (είμαι πιο μεγάλος από όσο φαίνομαι) οπότε μπορεί να είναι η τελευταία που λέω.

Κάποτε υπήρχε ένα παχουλένιο (δεν ξέρω αν επιτρέπεται να χαρακτηρίσω κάποιον έτσι στην εποχή της πολιτικής ορθότητας, αλλά σφίγγω τα δόντια και το τολμάω) αγόρι με υπερβολικά ανοιχτή επιδερμίδα και κατακόκκινα μάγουλα. Το αγόρι αυτό αγαπούσε πολύ τη θάλασσα και κολύμπαγε σαν δελφίνι (ή όποιο θαλάσσιο ον θέλετε), αλλά σύντομα ανακάλυψε ότι ενώ το νερό ήταν ο σύμμαχός του, ο ήλιος ήταν ο μεγαλύτερος εχθρός του. Όταν τα άλλα παιδάκια χαιρόντουσαν το καλοκαίρι τους και μαύριζαν παίρνοντας αυτή την υπέροχη απόχρωση του δέρματος της Beyoncé, εκείνο έβλεπε το σώμα του του να παίρνει την ίδια απόχρωση με τα μάγουλά του. Μερικές φορές το κοκκίνισμα ήταν τόσο έντονο που κατέληγε σε έγκαυμα με πολλές ανεπιθύμητες συνέπειες.

Από μικρό το αγόρι κατάλαβε ότι αν δεν θέλει να κάθεται μόνο του στον ίσκιο και να τρώει τυρόπιτα, καθώς διαβάζει τους αγαπημένους του X-Men και τα άλλα comics του, θα έπρεπε να χρησιμοποιεί αντηλιακό, αλλιώς θα έμοιαζε πάντα με ένα γουρουνάκι έτοιμο για σούβλισμα. Τα χρόνια περνούσαν και ο ήλιος έμοιαζε να γίνεται όλο και πιο εχθρικός με το δέρμα του με αποτέλεσμα να αναγκάζεται να χρησιμοποιεί αντηλιακό από την Άνοιξη, ακόμα όταν πήγαινε απλά μια βόλτα.

Το αγόρι όμως ήταν δύστροπο και απεχθανόταν τις πολύ λιπαρές υφές των αντηλιακών, με αποτέλεσμα να κάθεται ή μόνος τους στον ίσκιο ή να ξεχνά να το χρησιμοποιεί και να καίγεται από τον ήλιο. Μέχρι που ανακάλυψε ότι η ΚΟΡΡΕΣ έχει βγάλει αντηλιακά με κόκκινο σταφύλι που συνδυάζουν την προστασία από τον ήλιο με την ελαφριά υφή που δεν σε κάνει να νιώθεις καν ότι χρησιμοποιείς κρέμα προστασίας από τον ήλιο.

Μετά από πολλά χρόνια μοναξιάς στον ίσκιο με βιβλία και παιχνίδια και μέρες μακριά από τη θάλασσα, μπορούσε πια να δοκιμάσει όλα αυτά που είχε χάσει. Όμως ήταν κάπως αργά για να βρει φίλους και να ξαναζήσει όσα έχασε, οπότε έμεινε μουρτζούφλης και μόνος του σε αυτά που ήξερε και είχε συνηθίσει, μακριά από όσα μπορεί να απολαύσει κάποιος κάτω από το δυνατό ελληνικό ήλιο και τη θάλασσα.

cartoon dandy korres #stopsunageing

Το ξέρω ότι μια στενάχωρη ιστορία που προφανώς δεν ανταποκρίνεται ακριβώς στην προσωπική μου ιστορία, αλλά έχει πολλά στοιχεία από τα βιώματα μου. Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας; Ότι δεν χρειάζεται να φοβάστε τον ήλιο και όσα μπορείτε να χαρείτε εκτεθειμένοι στις ακτίνες τους, απλά να προστατεύστε από αυτόν.

Εγώ το έμαθα με πολύ σκληρό τρόπο μεγαλώνοντας με αλλεπάλληλα εγκαύματα που με οδηγήσαν μετά από συμβουλές των γιατρών να χρησιμοποιώ αντηλιακό σχεδόν όλο το χρόνο. Ένας περίπατος κάτω από τον ήλιο για έναν άνθρωπο με ευαίσθητο δέρμα όπως εγώ μπορεί να είναι υπερβολικά βλαβερός και εν τέλει επίπονος. Αξίζει να γνωρίζετε ότι έρευνες έδειξαν ότι 75% της φθοράς από την ηλιακή ακτινοβολία προκαλείται, όταν δεν βρισκόμαστε στην παραλία, αλλά όταν κάνουμε βόλτες ή φυτεύουμε τουλίπες στον κήπο μας. Και όταν αναφέρω τη λέξη βλάβη δεν εννοώ μόνο το γεγονός ότι 80% της ορατής γήρανσης του δέρματος οφείλεται στη UV ακτινοβολία, αλλά πραγματική φθορά στο δέρμα που μπορεί να οδηγήσει και σε σοβαρές παθήσεις.

Το να είσαι αγόρι που φορά αντηλιακό όλο το χρόνο είναι δύσκολο, γιατί λανθασμένα μεγαλώνοντας στην πατριαρχική κοινωνία το αντηλιακό εκτός της παραλίας είναι συνδεδεμένο με τη γυναικεία ρουτίνα ομορφιάς, ενώ το να έχεις κατάλευκο δέρμα είναι απλά άλλος ένας λόγος για να κάνουν αστεία εις βάρος σου. Οι αριθμοί αποδεικνύουν το παραπάνω. Μόνο 14,3% των ανδρών χρησιμοποιούν τακτικά αντηλιακό στο πρόσωπο και στα λοιπά εκτεθειμένα σημεία του σώματος, ενώ το 43,8% των ανδρών δεν χρησιμοποιεί ποτέ αντηλιακό στο πρόσωπο. Το αντηλιακό όμως δεν πρέπει να είναι ένα προϊόν που χρησιμοποιείται για αισθητικούς λόγους, αλλά πρέπει να το βλέπουμε μία αναγκαιότητα για όλους μας να το βάλουμε καθημερινά στη ζωή μας όλο το χρόνο. Σκεφτείτε ότι το χρωστάμε στο δέρμα μας, όποτε χρωστάμε στα δόντια μας να τα βουρτσίζουμε κάθε μέρα για να τα έχουμε μεγαλώνοντας.

Πέρσι δοκίμασα για πρώτη φορά το Κόκκινο Σταφύλι Γαλάκτωμα Σώματος με SPF 50 και το Κόκκινο Σταφύλι Αντηλιακή Κρέμα Προσώπου με SPF50 (χωρίς χρώμα) και αυτό που με έκανε πιο χαρούμενο δεν ήταν ότι βρήκα ένα αντηλιακό που δια μαγείας αγγίζει το δέρμα και ξεχνάς ότι ο ήλιος είναι επιβλαβής, αλλά ότι βρήκα ένα αντηλιακό που μπορώ να φοράω κάθε μέρα και να το κάνω μέρος της ρουτίνας μου χωρίς να σκέφτομαι ότι αν το βάλω θα είναι το δέρμα μου λιπαρό ή θα πάρω την απόχρωση ενός White Walker από το Game of Thrones, χωρίς να έχω και την αντίστοιχη σωματοδομή των αγαπημένων χιονοzombies μου. Η δική μου πρόταση ως ένας άνθρωπος που έχει περάσει επίπονες στιγμές χάρη στο έντονος φως της χώρας, αλλά που αγαπώ τη μέρα είναι να μην ξεχνάτε ποτέ να βάζετε αντηλιακό και να θυμάστε ότι η πρόληψη και η προστασία και στους δώδεκα μήνες του χρόνου είναι μονόδρομος για όλους. Επίσης θα σας πρότεινα για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον ήλιο και τη γήρανση του δέρματος, να επισκεφθείτε το www.stopsunageing.com και το hashtag #stopsunageing στα social media μέχρι να πειστείτε ότι το αντηλιακό είναι τόσο χρήσιμο στον άνθρωπο όσο το νερό και ο αέρας.

Ακολουθήστε το InStyle στο instagram 

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα