Στέφανος Ζαούσης: Ο ευρηματικός fashion editor μιλά για την αντρική μόδα πάνω από τα 40
Burberry πουκάμισο και belt bag. Kenzo βερμούδα.Όλα attica.

Ο Στέφανος Ζαούσης είναι ένας  από τους τυχερούς ανθρώπους που έχουν πάθος για τη δουλειά τους. Δεν αφήνει τίποτα στην τύχη, εξελίσσεται συνεχώς και σήμερα παραδίδει μαθήματα στιλ σε άντρες πάνω από τα 40, μέσα από το νέο του πρότζεκτ που «τρέχει» μέσω Instagram.

«Αγαπώ το ότι βρίσκομαι σε έναν τόσο δημιουργικό χώρο που μου επιτρέπει να εξελίσσομαι ως καλλιτέχνης, να πειραματίζομαι και να δημιουργώ κάτι διαφορετικό. Μου αρέσει να προσφέρω χαρά και έμπνευση μέσω της δουλειάς μου. Λατρεύω το mix & match, να συνδυάζω ετερόκλητα στοιχεία στο styling, να μπλέκω το vintage με το σύγχρονο, πάντα με μια δόση street style. Θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου “a twisted classic”» λέει και ξεκινάμε την κουβέντα για το αγαπημένο του θέμα, τη μόδα.

Τι σημαίνει μόδα για σένα;

Η μόδα είναι ένα φαντασμαγορικό παραμύθι για να ξεφεύγεις από την καθημερινότητα, ένα υπέροχο αξεσουάρ για να εκφράζεις την προσωπική σου στιλιστική άποψη. Αυτό ισχύει για μένα σε όλες τις δουλειές που κάνω. Η έννοια του fashion victim με αφήνει αδιάφορο, πρέπει κανείς να παίρνει αναφορές από τα trends αλλά να τις προσαρμόζει στο δικό του στιλ. Επομένως, η μόδα πρέπει να εκφράζει την προσωπικότητα του καθενός, φορώντας ό,τι του ταιριάζει και μόνο.

Είσαι ο στιλίστας των θεαματικών βιτρινών του attica.Πόσα χρόνια ασχολείσαι με αυτό;

Κάνω τις βιτρίνες από το 2005, δηλαδή δεκατέσσερα χρόνια. Κάθε φορά υπάρχει και διαφορετικό κόνσεπτ, το οποίο άλλοτε επηρεάζεται από τις τρέχουσες τάσεις στο set design και τη μόδα και άλλοτε λειτουργεί αυτόνομα, προσφέροντας, ευελπιστώ, πάντα κάτι μοναδικό. Η creative director των βιτρινών, Λήδα Χαρίση, είναι μια ιδιαίτερα ταλαντούχα καλλιτέχνιδα που φροντίζει γι’ αυτό κι εγώ, στο πλαίσιο ενός επιτυχημένου team work, προβάλλω τη στιλιστική μου άποψη.

 Τι στόχο έχει το νέο σου πρότζεκτ 40+ Men’s Style;

Παρατήρησα ότι υπήρχε ένα τεράστιο κενό στο Instagram όσον αφορά το στιλ μεγαλύτερων σε ηλικία αντρών, ειδικά αυτών που δεν ντύνονται απαραίτητα με κοστούμια λόγω δουλειάς. Πιστεύω ότι τα ηλικιακά όρια έχουν αλλάξει ριζικά. Βλέπουμε πλέον εικοσιπεντάρηδες με κοστούμια sur mesure και πενηντάρηδες με φόρμες γυμναστικής. Έτσι, αποφάσισα, με βάση την εμπειρία μου και το προσωπικό μου στιλ, να δώσω συμβουλές και να προτείνω looks για άντρες που χρειάζονται μια στιλιστική καθοδήγηση. Ελπίζω αυτό το νέο πρότζεκτ (βλ. @stefanozaousis) να έχει απήχηση και να βοηθήσει τον κόσμο να καταλάβει ότι όταν απελευθερώνεσαι από παρωχημένα μικροαστικά κλισέ και έχεις προσωπικό στιλ, μπορείς να παραμείνεις για πάντα νέος. Όλα τα trends είναι επιτρεπτά, αρκεί να ξέρεις να τα προσαρμόζεις στην ηλικία σου, στον σωματότυπο και την προσωπικότητά σου.

Πιστεύεις πως όσο ωριμάζει ένας άντρας, τόσο ωριμάζει και το στιλ του;

Σαφώς. Στα 20 πειραματίζεσαι και κάνεις απαραίτητα λάθη για να βρεις την προσωπική σου ταυτότητα στο στιλ. Στα 30 συνήθως κατασταλάζεις στο τι σου αρέσει και τι όχι. Στα 40 νιώθεις πλέον άνετα στο πετσί σου ώστε να εκφράζεσαι όπως θες στο ντύσιμό σου, χωρίς ανασφάλειες και περιορισμούς. Όλα αυτά βέβαια μόνο αν έχεις προσωπικό στιλ, που είναι και το ζητούμενο, κάτι που όλοι μπορούν να αποκτήσουν. Και καλύτερα να είσαι κακόγουστος με στιλ παρά να μιμείσαι τους γύρω σου – ή, ακόμα χειρότερα, να μην έχεις κανένα στιλ.

Ποιον θεωρείς τον πιο καλοντυμένο άντρα όλων των εποχών;

Κατά τη γνώμη μου, ο Steve McQueen είχε το πιο ανεπιτήδευτα κομψό στιλ όλων των εποχών. Ακόμα και ένα σακί να φορούσε, θα το έφερνε στα μέτρα του και θα δημιουργούσε μόδα.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου σχεδιαστές;

Στην αντρική μόδα για μεγαλύτερες ηλικίες οι Tom Ford, Brunello Cucinelli, Thom Browne, Fendi και Armani.

Τι θα σε δούμε να φοράς στην καθημερινότητά σου;

Athleisure, με τζάκετ, βαμβακερά ζιβάγκο και φούτερ, σκούρα τζιν και μακριά παλτό. Και πάντα sneakers – έχει πολλή ορθοστασία η δουλειά μου για άλλου είδους παπούτσια.

Τι δεν θα φορούσες ποτέ;

Σκισμένα, ξεβαμμένα τζιν παντελόνια και κολλητές βερμούδες. Τα θεωρώ άσχημα αισθητικά.

Τι θα συμβούλευες έναν εικοσάχρονο άντρα για το στιλ;

Να πειραματιστεί όσο μπορεί μέχρι να βρει το προσωπικό του στιλ, να ταξιδέψει, να δοκιμάσει τα πάντα έστω μία φορά, να ανοίξει το μυαλό του και να ευχαριστηθεί τα νιάτα, που δεν ξαναέρχονται.

Ποιες δουλειές σου μέχρι σήμερα βάζεις στο top 3 σου;

Τα κοστούμια που σχεδίασα για την cult ταινία Η Επίθεση του Γιγαντιαίου Μουσακά, σε σκηνοθεσία Πάνου Κούτρα, το πρώτο μου editorial μόδας για την ισπανική Vogue στη Νέα Υόρκη με τη φωτογράφο Calliope και η εκπαίδευση που έκανα στα κορίτσια της Estée Lauder πανελληνίως για styling και image making.

Μπορεί ένας άντρας να είναι καλοντυμένος ακόμη και με χαμηλό budget;

Εννοείται! Με όλες αυτές τις σειρές πολυκαταστημάτων που υπάρχουν σήμερα, τις αμέτρητες επιλογές για πιο επίσημο αλλά και πιο casual ντύσιμο, τις ευκαιρίες που βρίσκεις στο Internet για designer clothes και τα vintage stores, μπορείς άνετα να ντυθείς φτηνά και με πολύ στιλ. Αν έχεις όρεξη και φαντασία, όλα γίνονται.

Επιμέλεια φωτογραφιών: Κώστας Αυγούλης

Από τη Γωγώ Θωμά

Ακολουθήστε το InStyle στο instagram

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα