Νέα

Σόλωνα Τσούνη πώς είναι να κάνεις ακόμα skate μετά τα 30;

Ο όμορφος ηθοποιός μας δίνει πρακτικές συμβουλές για ένα χόμπι που δεν έχει ηλικία.

Ιωάννης Τσιούλης

solon tsounis Σόλωνα Τσούνη

Ο Σόλων Τσούνης ήταν Man of Style στο περιοδικό μας μερικούς μήνες, αλλά κάτι που ίσως δεν συζητήσαμε αρκετά τότε είναι το μεγάλο του πάθος για το skate. Ο ηθοποιός που πρωταγωνιστεί στη σειρά το “Το σόι σου” (συνεχίζει και του χρόνου στον Alpha) όταν ανεβαίνει στο πατίνι του, έχει ακριβώς το ίδιο πάθος με το οποίο ερμηνεύει τους ρόλους του. Και τίποτα δεν είναι πιο θελκτικό σε έναν άνθρωπο (που ας είμαστε ειλικρινείς δεν περνά απαρατήρητος στο δρόμο) από την ένταση που βάζει σε ό,τι και αν κάνει. Εμείς βρήκαμε τον Σόλωνα σε ένα εγκαταλελειμμένο skate park στους Αμπελόκηπους, τον φωτογραφίσαμε να εκτελεί υποδειγματικά μερικά κόλπα με το σανίδι του και τον ρωτήσαμε να μας πει γιατί μπορεί να ξεκινήσει κάποιος το skate σε όποια ηλικία και αν θέλει.

solon tsounis

Πώς ξεκίνησες το skate;

Ξεκίνησα στο Αγρίνιο στα 14 με τον φίλο μου το Δημήτρη. Ζωγραφίζαμε. Κάναμε graffiti. Ζούσαμε το street life.

Το έχεις παρατήσει ποτέ;

Για αρκετά χρόνια. Στα 21 είχα ένα ατύχημα με το πατίνι και άφησα το σανίδι για καιρό. Ήταν παράξενη φάση. Πόναγα πολύ. Και το παράτησα. Μετά μπήκα και φαντάρος και μετά πήγα στο θέατρο τέχνης, οπότε πάλι το άφησα στην άκρη.

Είναι το skate τελικά φιλοσοφία;

Είναι ιδεολογία, είναι φιλοσοφία. Το πατίνι είναι απόλυτη ελευθερία. Είναι από τα λίγα «αθλήματα» που μπορείς να το κάνεις όπου και αν είσαι. Παίρνεις το πατίνι και τσουλάς στο δρόμο και κάνει κόλπα όπου θες. Συνδυάζει αδρεναλίνη και είναι πολύ τεχνικό άθλημα οπότε χρησιμοποιείς και το μυαλό σου.

solon tsounis

Τώρα γιατί το κάνεις;

Είναι ανάγκη. Μου λείπει όταν δεν κάνω skate. Όταν κάνω θέατρο δεν μπορώ να κάνω skate γιατί φοβάμαι τους τραυματισμούς. Φέτος που δεν έκανα θέατρο το ξαναξεκίνησα με τον φίλο μου που το είχαμε πρωτοξεκινήσει στα 14. Το είχαμε και οι δύο ανάγκη.

Τι θα έλεγες σε κάποιον που θέλει να ξεκινήσει σε μεγάλη ηλικία;

Σίγουρα είναι πιο εύκολο να το αρχίσει μικρός. Άλλα κιλά, άλλη ευλυγισία, μικρότερη αίσθηση του φόβου. Μπορεί όμως κανείς να το ξεκινήσει σε όποια ηλικία θέλει. Δεν θα γίνει «επαγγελματίας» από τη μία μέρα στην άλλη. Θέλει υπομονή και επιμονή για να κάνει κόλπα κάποιος. Είναι πιο εύκολο να τσουλάει κάποιος. Το skate δεν έχει ηλικία. Για να κάνει κάποιος ride τα longboards είναι πιο εύκολα επίσης, αλλά για να κάνει κόλπα θέλει τεχνική και μεθοδικότητα. Στα skate parks πάντα θα σε βοηθήσουν οι άλλοι skaters δείχνοντάς σου τον τρόπο για να πετύχεις κάτι. Για μένα το πιο ωραίο είναι να ανακαλύπτει κανείς μόνος του τα μυστικά του σανιδιού.

Υπάρχει pro skater που παρακολουθείς ακόμα;

Τα είδωλά μου από τα 15 μου έχουν μεγαλώσει πολύ, αλλά συνεχίζουν να κάνουν skate. Όλοι έχουν γίνει καλλιτέχνες. Το street life σου ανοίγει το κεφάλι και είναι λογικό που όλοι έχουν καταλήξει καλλιτέχνες, εικαστικοί ή ζωγράφοι. Μου αρέσει ο Andrew Reynolds, o Eric Koston, Erik Ellington

solon tsounis

Που συνηθίζεις να κάνεις skate;

Επειδή είμαι retired skater και πιο underground λογικής, αποφεύγω να κάνω skate με πολλούς skaters στον ίδιο χώρο. Μου αρέσει η ησυχία. Δεν προτιμώ τα skate parks. Είμαστε μια γενιά που δεν είχαμε μάθει στην άνεση, αλλά στο δρόμο. Έχω μάθει να τσουλάω κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Η Αθήνα είναι ωραίά για skate;

Δεν το ιδανικό μέρος για skate, γιατί δεν έχει το έδαφος που ενδείκνυται, αλλά έχει πλάκα να κάνεις skate στην πόλη, γιατί μπορείς να αυτοσχεδιάσεις. Όταν έρχονται οι ξένοι εδώ βγάζουν ένα πολύ ωραίο αυτοσχεδιαστικό στιλ στον τρόπο που κάνουν skate.

Ένα safety tip για beginners;

Καλό είναι όταν πέφτεις να έχεις την αίσθηση ότι φεύγεις μπροστά, ότι κατρακυλάς. Για να έχετε κάτι στο μυαλό σας σκεφτείτε τον τρόπο που προσγειώνονται οι παρκούρ αθλητές. Καλώς ή κακώς αν δεν πέσεις, δεν μαθαίνεις.

Φωτογραφίες: Σπύρος Χαμάλης

Ακολουθήστε το InStyle στο instagram

Ιωάννης Τσιούλης