Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των δημιουργικών ανθρώπων;

Η δημιουργικότητα είναι μια έννοια (ή και χάρισμα) που γενικότερα λειτουργεί κάπως περίεργα. Μπορεί κάποιος να έχει ένα σωρό ιδέες αλλά να μην καταφέρνει να τις εκφράσει όπως και όταν χρειάζεται, ενώ σε κάποιον άλλο να βγαίνει αβίαστα χωρίς πολλή προσπάθεια. Γενικά όμως, οι πιο δημιουργικοί άνθρωποι είναι συνήθως εκείνοι που δεν επαναπαύονται ποτέ και διαθέτουν πάντα ανοιχτές κεραίες για οποιοδήποτε ερέθισμα. Δείτε μερικά ακόμα από τα χαρακτηριστικά τους:

ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Ο κόσμος και το περιβάλλον γύρω μας αποτελούν μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης και ερεθισμάτων για οποιοδήποτε δημιουργικό μυαλό. Ο κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται με άλλον τρόπο τον χώρο γύρω του και μεταφράζει τα ερεθίσματα που δέχεται με διαφορετικό τρόπο και αποτέλεσμα.

ΕΧΟΥΝ ΟΡΑΜΑ. Ένα χαρακτηριστικό που διαχωρίζει τους δημιουργικούς ανθρώπους από τους υπόλοιπους είναι το γεγονός ότι συχνά βλέπουν ευκαιρίες εκεί που άλλοι δε βλέπουν τίποτα. Τολμούν να κάνουν κάτι που οι υπόλοιποι θεωρούν αδύνατο να υλοποιηθεί. Με άλλα λόγια, έχουν ένα όραμα και ρισκάρουν γι’ αυτό.

ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΥΟΥΝ. Πολλοί σπουδαίοι καλλιτέχνες έχουν δηλώσει ότι τους είναι πιο εύκολο να δουλεύουν πολύ νωρίς το πρωί ή πολύ αργά τη νύχτα. Το θέμα είναι να βρει κάποιος την ώρα που το μυαλό του λειτουργεί πιο καθαρά και γρήγορα, ώστε να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε ό,τι κι αν κάνει.

ΔΕ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΗ ΜΟΝΑΞΙΑ. Για να μπορέσει κανείς να αναδείξει τη δημιουργική του πλευρά, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να νιώθει άνεση με το να περνά χρόνο μόνος του, χωρίς να φοβάται τη μοναξιά. Μόνο έτσι θα μπορέσει να κατανοήσει τον εσωτερικό του κόσμο και τον τρόπο που σκέφτεται, ώστε να το εκφράσει σωστά στη συνέχεια.

ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΕ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ. Σκεφτείτε ένα απλό παράδειγμα: Τα περισσότερα διαχρονικά και επιτυχημένα τραγούδια ή ταινίες ήταν αυτά που γράφτηκαν βασισμένα σε κάποια πονεμένη ιστορία. Πολλές φορές, ο πόνος, οι δυσκολίες, ακόμα και οι ατυχίες μπορούν να αποτελέσουν πρώτης τάξεως ευκαιρία για ένα δημιουργικό αποτέλεσμα.

ΔΕ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ. Οι περιτπώσεις των ανθρώπων που κατάφεραν ή καταφέρνουν ακόμα να δημιουργούν κάτι σπουδαίο χωρίς να έχουν περάσει από στάδια αποτυχίας είναι εξαιρετικά σπάνιες και λίγες. Ένα καλό τελικό αποτέλεσμα είναι σίγουτρο πως πρέπει να περάσει από πολλές δυσκολίες μέχρι να επιτευχθεί.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΤΟΥΣ. Η εσωτερική θέληση και επιθυμία είναι που κινητοποιεί τους δημιουργικούς ανθρώπους να καταφέρουν το οτιδήποτε. Οι μεγάλες προκλήσεις δεν τους φοβίζουν και τις αναλαμβάνουν πρόθυμα, αφού τις βλέπουν ως ευκαιρία να αξιοποιήσουν τα ταλέντα και τις ικανότητές τους.

ΚΥΝΗΓΟΥΝ ΤΗΝ ΗΡΕΜΙΑ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ. Οι άνθρωποι με καλλιτεχνική/δημιουργική φύση κατανοούν τη σημασία του να έχει κανείς «καθαρό μυαλό», αφού σε αυτό βασίζεται η δουλειά τους. Ο διαλογισμός και οι ασκήσεις well being είναι μερικές από τις συνήθειές τους προκειμένουν να αποφορτίζουν το μυαλό τους ώστε να μπορούν στη συνέχεια να το χρησιμοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Διαβάστε ακόμα: Fun fact: Ποιες λέξεις παίρνουν άλλη σημασία στον χώρο της μόδας;

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα