Παναγία των Παρισίων: Τι περιέγραψαν όσοι έζησαν από κοντά την πυρκαγιά
Instagram@mostview

Η φωτιά έκαιγε από τις 8:30 το βράδυ στο Παρίσι την Παναγία των Παρισίων και μπορεί να μην κατέστρεψε ολοσχερώς τον καθεδρικό ναό, όμως έχει αφήσει συντρίμμια.

«Τα βιτρό κατεστραμμένα από τις εκρήξεις, το βέλος καταρρέοντας άνοιξε μία οπή επάνω από το ιερό: εικόνα βομβαρδισμού», περιγράφει ο Φιλίπ Μαρσέ, ο γενικός βικάριος της αρχιεπισκοπής του Παρισιού.

Πρόκειται για ένα από τα πρώτα άτομα που μπήκαν στην Notre Dame μετά την πυρκαγιά.

«Αυτή η εκκλησία ανεγέρθηκε πριν από 850 χρόνια, άντεξε πολέμους, άντεξε βομβαρδισμούς, άντεξε τα πάντα», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Ο Φιλίπ Μαρσέ χειροτονήθηκε ιερέας στην Παναγία των Παρισίων πριν από 31 χρόνια και αποκαλύπτει: «Μπαίνοντας την νύχτα, την ώρα που μόλις άρχιζε να ελέγχεται η φωτιά και καθώς υπήρχαν ακόμη μεμονωμένες εστίες που συνέχιζαν να καίνε, η εικόνα ήταν εικόνα βομβαρδισμού»,.

«Στη αρχή όλα ήταν μαύρα και υπήρχε στο βάθος ο μεγάλος κίτρινος σταυρός φωτισμένος από τις φλόγες. Ηταν εντυπωσιακό», περιγράφει ο άνθρωπος που πέρασε όλη την νύχτα «στο προσκέφαλο της Παναγίας μας που κλαίει».

«Δεξιά του σταυρού αυτού, υπάρχει ένα άγαλμα της Μαρίας…Είναι όρθια, υπάρχει ο σταυρός και η Παναγία, εκεί στην καρδιά της Notre Dame».

Και στη μέση όλων αυτών, ένα παράταιρο αντικείμενο: «ένα ρομπότ που έριχνε νερό». «Και οι σπίθες από το λιωμένο μολύβι που έπεφταν από την στέγη».

«Ολη τη νύχτα είδα να περνούν άνθρωποι με δάκρυα στα μάτια. Κράτησα αυτήν την εικόνα: είναι το χάος, αλλά δεν πρέπει αυτό να μας βγάλει νοκ άουτ».

Δείτε περισσότερα στο peoplegreece.com 

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα