Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Πώς καθιερώθηκε και γιατί

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου είναι μια ημέρα αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες του κόσμου γιορτάζοντας την ισότητα, την ανεξαρτησία και το δικαίωμα ψήφου των γυναικών. Ποια είναι τα τρία σημαντικά γεγονότα που αξίζει να μάθεις για αυτή την ιδιαίτερη ημέρα;  

Πως καθιερώθηκε;

To 1909 το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής ανακήρυξε την 28η Φεβρουαρίου ως Εθνική Ημέρα της Γυναίκας “προς τιμή των εργαζομένων γυναικών σε εργοστάσιο ενδυμάτων που ξεκινήσαν απεργία το 1908 στη Νέα Υόρκη διεκδικώντας καλύτερες εργασιακές συνθήκες” σύμφωνα με τα Ενωμένα Έθνη. 

Αργότερα, το 1910 η Σοσιαλιστή Διεθνής  καθιέρωσαν και επίσημα την Ημέρα της Γυναίκας για να τιμήσουν το γυναικείο κίνημα για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και να υποστηρίξουν το δικαίωμά τους στην ψήφο. Για πρώτη φορά, η 19 Μαρτίου ορίστηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Της Γυναίκας στην Γερμανία, την Αυστρία και την Δανία και το 1911 στην Ελβετία. Στις 8 Μαρτίου το 1914 οι γυναίκες έκαναν συγκεντρώσεις για να  διαμαρτυρηθούν για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο μαζί με άλλους ακτιβιστές κι έτσι καθιερώθηκε ως η ημέρα που γιορτάζουμε το International Women’s Day. 

Τι σημασία έχει το μοβ χρώμα 

Tο μοβ είναι το χρώμα που συμβολίζει τις γυναίκες παγκοσμίως. Ο συνδυασμός του μοβ και του πράσινου συμβολίζει την ισότητα- σύμφωνα με το βρετανικό “Women’s Social and Political Union”, αφού το μοβ συμβολίζει την αξιοπρέπεια και τη δικαιοσύνη και το πράσινο την ελπίδα. 

Το φετινό #Balanceforbetter διεκδικεί φυλετική ισότητα 

Φέτος το hashtag #Balanceforbetter, σύμφωνα με τους διοργανωτές, έχει ως στόχο την διεκδίκηση φυλετικής ισότητας σε όλο τον κόσμο και σε όλους τους τομείς της ζωής.

Μπορείς και εσύ  να συμμετέχεις στο κίνημα, αναρτώντας μια selfie με τα χέρια σου σηκωμένα στα social media με το hashtag #Balanceforbetter παρακινώντας και τους followers σου να ακολουθήσουν το παράδειγμα σου. 

Ακολουθήστε το InStyle στο instagram

Instafeed

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα