Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: 6 γυναίκες που γράφουν τη δική τους ιστορία

Η αρχική λίστα περιείχε 20 γυναί- κες, για να γίνουν 12 και να καταλήξουμε στις συγκεκριμένες 6. Φυσικά, δεν έχει να κάνει με ανταγωνισμό, αλλά με συμβολισμό: Η Ελληνίδα που παλεύει μέσα σε έναν ασφυκτικό κλοιό, η γυ- ναίκα που εξελίσσεται, που ανταποκρίνεται στις υψηλές απαιτήσεις της εποχής, καλούμενη να αντεπεξέλθει σε πολλα- πλούς ρόλους καθημερινά: Εργαζόμενη, καριερίστα, μητέρα, σύζυγος, σύντρο- φος, γιαγιά. Από την Κική Δημουλά και τη Λίνα Νι- κολακοπούλου, τα έργα των οποίων θα τραγου- διούνται στις παρέες ή θα διαβάζονται μοναχικά, μέχρι τη Νικόλ Κυριακο- πούλου, που, συνδυάζο- ντας το ταλέντο με το πείσμα της νίκης, την επιμονή και την υπομονή, ξεπερνά τα υψηλότερα των εμποδίων στο δρόμο για την επιτυχία. Και είναι η Θάλεια Τσαχαλίνα και η Χρύσα Κουβελιώτου, που μέσα από την επιστήμη προσπαθούν να δώσουν στην ανθρωπότητα ένα μέλλον πιο φωτεινό. Και η Περσεφόνη Μήττα, που μέσα από τον εθελοντισμό φωτίζει την καθημερινό- τητα ταλαιπωρημένων ανθρώπων.

Tsahalina

Θάλεια Τσαχαλίνα

Χειρούργος Ογκολόγος-Γυναικολόγος

H ΠΡΩΤΙΑ

Είναι η πρώτη Ελληνίδα χειρουργός ογκολόγος – γυναικολόγος, που έχει ανακηρυχθεί εταίρος (Fellow) του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων της Μεγάλης Βρετανίας.

Η ΣΤΙΓΜΗ

Το 2009 πραγματοποίησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια πρωτοποριακή επέμβαση σε νεαρή ασθενή που έπασχε από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

H EMΠΝΕΥΣΗ

«Πηγή έμπνευσης είναι οι γυναίκες που δίνουν τη μάχη με τον καρκίνο. Μια μάχη άνιση, που συχνά τη δίνουν μόνες τους, κρύβοντας από τις οικογένειές τους τον πόνο, τα συναισθήματά τους, τη λύπη τους για αυτό που τους συμβαίνει. Πόσο δίκαιο είναι αυτό;».

gynaikes people91 (8)

Περσεφόνη Μήττα

Πρόεδρος Συλλογου Καρκινοπαθών

Ο ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Τρεις μήνες ζωής τής έδιναν οι γιατροί το 1987. Πήγε στις ΗΠΑ, όπου υποβλήθηκε σε επέμβαση, αν και τα ποσοστά επιτυχίας ήταν μόλις 5%. Μέχρι τα 15 της ήταν μαραθωνο- δρόμος. Στη συνέχεια, επιδόθηκε σε ένα μαραθώνιο ενα- ντίον του καρκίνου, αφού τον νίκησε τρεις φορές.

H ΘΕΛΗΣΗ

Όταν επέστρεψε, θέλησε να βρίσκεται εθελοντικά δίπλα στους καρκινοπαθείς, όπως το έζησε εκείνη στις ΗΠΑ. Οι γιατροί δεν της το επέτρεπαν. Εκείνη επέμεινε. Ίδρυσε το σύλλογο και ακολούθησαν 20 παρόμοιοι.

Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

«Δεν πηγαίνω στο θέατρο, ούτε διακοπές. Τα έχω κόψει όλα. Η ζωή μου είναι ο ασθενής. Δεν το κάνω για να το παίξω καλή. Παίρνω δύναμη από αυτό, πετάω. Είμαι εθελόντρια».

gynaikes people 91

Νικόλ Κυριακοπούλου

Άλτρια επί κοντώ

ΤΟ ΡΕΚΟΡ

Πώς είναι να σπας δύο φορές το πανελλήνιο ρεκόρ μέσα σε 3 ημέρες; Την απάντηση την έχει μόνο εκείνη. Στις 19 Φεβρουαρίου η άλτρια που προπονεί ο Μανώλης Καραγιάννης έσπασε το ρεκόρ κάνοντας άλμα 4,76 μ. στο μίτινγκ της Στοκχόλμης. Δύο ημέρες αργότερα, η Κατερίνα Στεφανίδη, με άλμα στα 4,77 μ., έκανε νέο ρεκόρ. Την επομένη, η Νικόλ συνεχάρη τη συναθλήτριά της και «πέταξε» στα 4,80, κάνοντας νέο πανελλήνιο ρεκόρ και τη δεύτερη καλύτερη επίδοση παγκοσμίως.

ΤΟ ΣΕΡΙ

Για δύο συνεχόμενες χρονιές, το 2011 και το 2012, ψηφίζεται «Αθλήτρια της χρονιάς».

ΤΟ ΠΕΙΣΜΑ

Στο μίτινγκ του Μάντσεστερ το Μάιο του 2014, το κοντάρι της σπάει και το χέρι της σκίζεται, με αποτέλεσμα να αιμορραγεί. «Δεν μασάω εγώ από τέτοια» δηλώνει και επανέρχεται με πανελλήνιο ρεκόρ 8 μήνες μετά.

gynaikes people 91

Λίνα Νικολακοπούλου

Στιχουργός

ΤΟ TIMING

Η γνωριμία της με τον Σταμάτη Κραουνάκη, το 1976, έμελλε να αλλάξει όχι μόνο τη ζωή της, αλλά και την πορεία της ελληνικής μουσικής.

ΤΟ ΒΑΠΤΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ

Το 1981 η Βίκυ Μοσχολιού ερμηνεύει το τραγούδι «Να σου λερώνω το φιλί», σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και στίχους Λίνας Νικολακοπούλου.

Ο ΥΜΝΟΣ

Το «Γερνάω, μαμά» αποτέλεσε κάτι σαν εθνικό ύμνο όλων εκείνων των γυναικών που προσπαθούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που έχει η σύγχρονη κοινωνία από εκείνες.

gynaikes people91 (4)

Χρύσα Κουβελιώτου

Αστροφυσικός (NASA)

Ο ΥΠΕΡΤΙΤΛΟΣ

Γεννημένη στην Αθήνα, από μικρή γοητευ- όταν από τα αστέρια. Κυνηγώντας τα, βρέθηκε στο Μόναχο για σπουδές (μάστερ στην αστρονομία, PhD στην αστροφυσική) και κατέληξε το 2000 στη NASA. Πριν δύο χρόνια εξελέγη μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.

ΤΙΜΕ

Το διάσημο περιοδικό Time την έχει κατατάξει στη λίστα με τα 25 πρόσωπα με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως στο πεδίο έρευνας του διαστήματος.

Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ

«Στη διαδρομή μου υπήρξαν πολλές σκληρές, λανθασμένες, αλλά και τυχε- ρές επιλογές. Αν πραγματικά θέλεις κάτι, μπορείς να το κάνεις. Απλά ονειρέ- ψου το και δούλεψε σκληρά».

gynaikes people91 (5)

Κική Δημουλά

Ποιήτρια

Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

Είναι η τρίτη γυναίκα που εκλέγεται στην Ακαδημία Αθηνών (μετά την Αγγελική Λαΐου και τη Γαλάτεια Σαράντη).

Η ΥΠΟΚΛΙΣΗ

Το 2009, της απονεμήθηκε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας (Prix Européen de Littérature). h διαστρεβλωση Μία ομιλία της σε εκδήλωση των Atenistas ήταν αρκετή για να να της χρεωθεί από θερμοκέφαλους ο χαρακτηρισμός «ξενοφοβική».

Η ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ

Αυτή τη στενοχώρησε κι έσπευσε να ξεκαθαρίσει με συνεντεύξεις και δηλώσεις την παρανόηση αυτή.

Πηγή peoplegreece.com

Διαβάστε ακόμα:

Σάρωσε ο Κοκκινόπουλος στις γυναίκες: Δείτε τα νούμερα τηλεθέασης του 2ου επεισοδίου της 10ης εντολής

Οι «Γυναίκες» έκαναν πρεμιέρα στο «Epsilon»: Δείτε όλα όσα έγιναν στην έναρξη της εκπομπής

Licia Ronzulli: Δείτε γιατί αυτή η ευρωβουλευτής αποτελεί το πιο υγιές πρότυπο για όλες τις γυναίκες

Κατέβασε τώρα το People για το iPad δωρεάν από το App Store

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα