Oops! Τα μεγαλύτερα λάθη σε μια «πρωτεϊνική διατροφή»
Unsplash

Oops! Τα μεγαλύτερα λάθη σε μια «πρωτεϊνική διατροφή»

Πολλοί άνθρωποι που ακολουθούν μια πρωτεϊνική διατροφή  χάνουν βάρος και σε αντίθεση με άλλες δίαιτες που ίσως έχουν δοκιμάσει, δεν αισθάνονται πεινασμένοι ή ότι στερούνται.

Αλλά η διατροφή αυτή έχει και μειονεκτήματα.

Η όλη προϋπόθεση βασίζεται σε μια περίπλοκη μεταβολική κατάσταση γνωστή ως κέτωση, στην οποία το σώμα αναγκάζεται να καίει λίπος αντί για υδατάνθρακες για ενέργεια.

Παρακάτω θα διαβάσετε μερικά από τα μεγαλύτερα λάθη που οι άνθρωποι τείνουν να κάνουν – και οι μεγαλύτερες ανησυχίες που έχουν οι ειδικοί στον τομέα της υγείας.

1. Κατανάλωση  πολλών κορεσμένων λιπαρών
Η πρωτεϊνική  δίαιτα περιορίζει την κατανάλωση υδατανθράκων σε μόλις 20 -50 γραμμάρια ημερησίως και ενθαρρύνει την αύξηση της πρόσληψης λίπους για να αντισταθμίσει τις ελλείπουσες θερμίδες.

Αν και τα στοιχεία που συνδέουν τα κορεσμένα λιπαρά με τις καρδιακές παθήσεις έχουν μπερδευτεί , μία από τις μεγαλύτερες και πιο πρόσφατες μελέτες σχετικά με το θέμα έδειξε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν κορεσμένο λίπος είχαν 18% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στεφανιαία καρδιακή νόσο από αυτούς που έτρωγαν λιγότερο.

Οι αμερικανικές οδηγίες διατροφής συνιστούν επί του παρόντος τον περιορισμό των κορεσμένων λιπαρών σε όχι περισσότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων.

2. Αποφυγή  σημαντικών θρεπτικών ουσιών
Η εξάλειψη ολόκληρων ομάδων τροφίμων όπως γάλα ή σπόροι, τα οποία  είναι εκτός (ή κοντά στο όριο) στη διατροφή αυτή , μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκειες ορισμένων μικροθρεπτικών συστατικών.

Τα γαλακτοκομικά είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, ενώ το ψωμί και τα δημητριακά εμπλουτίζονται συχνά με σίδηρο ή μαγνήσιο.

Τα  συμπληρώματα  διατροφής που τείνουν να χρησιμοποιούν αντί των φυσικών τροφίμων περιέχουν συχνά γλυκόζη ή άλλα είδη ζάχαρης ως συστατικά πλήρωσης. (Ορισμένες συνταγογραφούμενες και μη συνταγογραφούμενες φαρμακευτικές ουσίες).

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η λήψη συμπληρωμάτων ή φαρμάκων μπορεί πραγματικά να εμποδίσει τους ανθρώπους να επιτύχουν την κέτωση, που μας δείχνει ότι η επίτευξη κέτωσης δεν είναι πραγματικά ένας εύκολος στόχος.

3. Δεν πίνετε αρκετό νερό
Είναι σημαντικό να παραμείνετε ενυδατωμένοι σε οποιαδήποτε δίαιτα, αλλά οι κετογονικές  δίαιτες είναι πολύ σημαντικό.

Ένα μεγάλο μέρος απώλειας βάρους  που βλέπουν οι άνθρωποι στις πρώτες εβδομάδες τους προέρχεται από την απώλεια υγρών του σώματος.

Εάν το νερό δεν αναπληρωθεί, μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα ή ακόμα και να προκαλέσει προβλήματα  στα νεφρά.

4. Υπερκατανάλωση  τεχνητών γλυκαντικών
Αρκετοί άνθρωποι καταναλών τεχνητά γλυκαντικά με σκοπό να αποφύγουν την ζάχαρη αλλά η υπερκτανάλωση φαίνεται να προκαλεί γαστρεντερικά προβλήματα.

Τα γλυκαντικά  μπορεί να προκαλέσουν διάρροια και φούσκωμα, ειδικά όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο είναι καλό να επιλέγετε ολόκληρα τρόφιμα ή σπιτικά γεύματα αντί για  επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα με μακρές λίστες συστατικών.

5. Καταναλώνετε περισσότερους υδατάνθρακες από όσο νομίζετε
Η μείωση των υδατανθράκων ακούγεται αρκετά απλή: Απλά σταματήστε να τρώτε ψωμί και ζυμαρικά.

Αυτό είναι ένα καλό ξεκίνημα, αλλά στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά άλλα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες – συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που παραδοσιακά θεωρούνται ως πρωτεΐνες ή λίπη.

6.  Αναμένοντας μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία
Η κέτο-δίαιτα παράγει γρήγορα αποτελέσματα.

Οι άνθρωποι τείνουν να χάνουν βάρος γρήγορα, αυτός  είναι ένας λόγος που είναι τόσο δημοφιλής.

Αλλά, σχεδόν πάντα γίνεται επαναπρόσληψη του βάρους αυτού στην προσπάθεια μετάβασης  από την κετογονική  διατροφή σε έναν λιγότερο περιοριστικό και πιο βιώσιμο τρόπο διατροφής .

Ακόμη πιο ανησυχητικό, είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι αρχικά τείνουν να χάνουν τόσο λίπος όσο και μυική μάζα.

Το βάρος που επαναπροσλαμβάνουν, από την άλλη πλευρά λόγω μεταβολών στη μυϊκή τους μάζα και τον μεταβολισμό είναι υψηλότερο ποσοστό λίπους.

Συνοψίζοντας, αυτοί είναι οι λόγοι που αν θέλετε πραγματικά να δοκιμάσετε μια κετογονική δίαιτα

Καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή έναν διατροφολόγο για να σας βοηθήσει να καταλήξετε σε ένα σχέδιο που περιλαμβάνει υγιεινά τρόφιμα σε υγιείς αναλογίες.

Είναι δυνατόν για τους περισσότερους ανθρώπους να ακολουθήσουν μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες με τρόπο που δεν είναι επιβλαβής, αλλά χρειάζεται εργασία και έξυπνες επιλογές.

Βιολέττα Τζεμολλάρι
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
violettzemollari @ yahoo.com

Ακολουθείστε το Instyle στο Instagram

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα