«Όλο πρήζομαι, δεν ξέρω τι μου συμβαίνει.Τι να κάνω;»

«Όλο πρήζομαι, δεν ξέρω τι μου συμβαίνει.Τι να κάνω;»

Οι έντονες διακυμάνσεις στο βάρος είναι αρκετά σοβαρές και καταπονούν πολύ το μεταβολισμό. Για τον λόγο αυτό καλό θα ήταν το βάρος σας να σταθεροποιηθεί κάπου στο ενδιάμεσο δηλαδή κάπου στα 63 κιλά τα οποία είναι και τα ιδανικά κιλά για εσάς σύμφωνα με τον δείκτη μάζας σώματος.

Η διατροφή σας πρέπει να είναι πλήρης σε θρεπτικά συστατικά και να περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων.

Τα χόρτα, ειδικά τα άγρια και αν δεν έχουν βραστεί επαρκώς είναι δυνατόν να προκαλέσουν μετεωρισμό (φούσκωμα).

Τα αυγά αν και πηγή πλήρους πρωτεΐνης είναι αρκετά υψηλά σε θερμίδες (ειδικά αν είναι τηγανιτά) και καλό θα ήταν να καταναλώνονται με μέτρο (περίπου 3-4 αυγά/ εβδομάδα εφόσον δε υπάρχει πρόβλημα χοληστερίνης).

Τέλος οι τηγανιτές πατάτες είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές τόσο για την υγεία όσο και για το σωματικό βάρος. Περιέχουν πολλά τρανς λιπαρά, την καρκινογόνο ένωση «ακρυλαμίδιο», ενώ αν δεν είναι σπιτικές και το λάδι έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές οι επιβαρυντικοί παράγοντες πολλαπλασιάζονται. Παρόλο λοιπόν που η πατάτα αποτελεί μια πολύ υγιεινή τροφή, όταν τηγανίζεται μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη.

Τα κιλά επομένως μπορεί να οφείλονται σε κατακράτηση υγρών (λόγω του πρηξίματος), είτε σε πρόσληψη περισσότερων θερμίδων απ’ όσο θα έπρεπε.

Ιδιαίτερα δύσπεπτα είναι τα όσπρια και οι τροφές πλούσιες σε λίπος (μπορεί να συμβάλλουν στο αίσθημα ¨βάρους¨ καθώς επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης).

Τρόφιμα όπως το μπρόκολο, οι αγκινάρες, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το κουνουπίδι, το μαρούλι, οι πιπεριές, τα κρεμμύδια και το γάλα (δοκιμάστε αρχικά γάλα χωρίς λακτόζη) προκαλούν αέρια λόγω ενζύμων που περιέχουν.

Τα βακτήρια του εντέρου που συμμετέχουν στην πέψη των τροφών, παράγουν αέρια που παγιδεύονται στον γαστρεντερικό σωλήνα και προκαλούν φούσκωμα.

Το αλκοόλ και τα ανθρακούχα αναψυκτικά προκαλούν ερεθισμό στο έντερο και συνήθως οδηγούν σε φούσκωμα.

Οι πικάντικες τροφές διεγείρουν την απελευθέρωση οξέων του στομάχου, προκαλώντας ερεθισμό, αέρια και φούσκωμα (μαύρο πιπέρι, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, σκόνη τσίλι, κρεμμύδι, σκόρδο, μουστάρδα, σάλτσα μπάρμπεκιου, σάλτσα ντομάτας και ξύδι).

Παρόλο που οι φυτικές ίνες, είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, μια διατροφή υπερβολικά πλούσια σε φυτικές ίνες και ειδικά διαλυτές, μπορεί να δημιουργήσουν πολλά αέρια. Καλές πηγές διαλυτών φυτικών ινών είναι η βρώμη, τα μπιζέλια, τα φασόλια, τα μήλα, τα εσπεριδοειδή, το κριθάρι, τα καρότα κ.α.

Ωστόσο η ευαισθησία του κάθε ατόμου στις τροφές ποικίλλει γι αυτό και καλό θα ήταν να παρακολουθείτε μετά από ποιες τροφές εντείνονται τα συμπτώματα και να τις περιορίζετε ή ακόμα καιν να τις αποφεύγετε εντελώς.

Η κατανάλωση φαγητού με μεγάλη ταχύτητα, συχνά προκαλεί συσσώρευση αέρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διάφορες στομαχικές διαταραχές, όπως καούρες, μετεωρισμός και δυσκοιλιότητα

Καλό θα ήταν να μην καταναλώνεται νερό με άδειο στομάχι, καθώς η κατανάλωση νερού χωρίς να έχει προηγηθεί γεύμα μπορεί να εντείνει το αίσθημα του φουσκώματος.

Το πρήξιμο μπορεί να  οφείλεται σε πολλούς παράγοντες οι οποίοι πρέπει να αξιολογηθούν από γιατρό και να  γίνει ακριβής διάγνωση του αιτίου, ώστε μετά να σχεδιαστεί ένα εξατομικευμένο διαιτολόγιο ιδανικό για  την περίσταση.

Μερικές συχνές αιτίες μετεωρισμού είναι:

  • Δυσανεξία  σε κάποιο  τρόφιμο ή ουσία (δυσανεξία στη λακτόζη, γλουτένη, φρουκτόζη κλπ)
  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
  • ΙΦΝΕ (νόσος Crohn, ελκώδης κολίτιδα)
  • ΓΟΠ (γαστροοϊσοφαγική παλινδρόμηση)
  • Δυσκοιλιότητα
  • Αλλεργία σε κάποιο τρόφιμο ή συστατικό
  • κ.α

Κλεοπάτρα Κετσελίδη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

Ακολουθήστε το InStyle στο instagram

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα