Ο Βρεττός Βρεττάκος μιλά στο InStyle.gr για την πορεία του στη μόδα, την Ελένη Φουρέιρα και αποκαλύπτει εάν οι Ελληνίδες έχουν στιλ

Φωτογραφία: Εμμανουέλα Αντωνιάδου

Συνάντησα τον παγκοσμίου φήμης σχεδιαστή μόδας κ. Βρεττό Βρεττάκο πριν από λίγο καιρό στο showroom του στο Παλαιό Φάληρο και αμέσως κατάλαβα τους λόγους για τους οποίους έχει ξεχωρίσει. Χαμογελαστός και πολύ φιλόξενος μου αφηγήθηκε πως ήταν η εμπειρία του στο Royal College of Arts του Λονδίνου όπου είχε καθηγητή τον Alexander McQueen, πως έφτασε να έχει το δικό του επιτυχημένο brand και φυσικά πως προέκυψε να φορέσουν δημιουργίες του μερικές από τις top celebrities του πλανήτη όπως είναι  Beyonce. Οι δημιουργίες του έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, με μία από τις πιο πρόσφατες επιτυχίες του να είναι οι δημιουργίες που φόρεσε η Ελένη Φουρέιρα στην Eurovision.

Τι πιστεύει όμως ο σχεδιαστής για το στιλ των Ελληνίδων; Τι τον εμπνέει και ποιο είναι το αγαπημένο του style icon;

Πότε καταλάβατε πως θέλετε να ασχοληθείτε με το σχέδιο μόδας; Ήταν ένα παιδικό όνειρο;

Ναι, ήταν ένα παιδικό όνειρο. Ήδη από μικρή ηλικία, 5-6 χρονών σχεδίασα σε μπλοκ ζωγραφικής . Είχα όλη αυτή την καλλιτεχνική διέγερση που έχουν τα παιδιά μέσω της ζωγραφικής σε αυτή την ηλικία, αλλά εγώ από ένα σημείο και μετά το εξέλιξα περισσότερο καθώς ξεκίνησα να ζωγραφίζω επάνω σε υφάσματα. Θυμάμαι τη μητέρα μου, η οποία έραβε μόνη της κάποια κομμάτια για την προσωπική της συλλογή, έπαιρνα και ζωγράφιζα επάνω στα υφάσματα της. Έκανα τις δικές μου ιστορίες επάνω στα υφάσματα. Από εκείνο το σημείο λοιπόν ξεκίνησε αυτό το μικρό ζιζάνιο της δημιουργίας το οποίο και εξελίχθηκε. Μέχρι που συνειδητοποίησα περίπου στο γυμνάσιο πως θέλω να ασχοληθώ με το κομμάτι της μόδας.

Θυμάστε την πρώτη σας δημιουργία;

Αρχικά ασχολήθηκα με κομμάτια που φορούσα εγώ. Αντρικά κομμάτια δηλαδή τα οποία πείραζα. Έκοβα τα μανίκια, πειραματιζόμουν. Σε πιο επαγγελματικό επίπεδο, τα πρώτα μου κομμάτια τα δημιούργησα στα workshops της σχολής όπου και ετοιμάζαμε τις συλλογές μας. Και φυσικά ολόκληρη η συλλογή της αποφοίτησης μου στο Λονδίνο, η οποία ήταν για μένα μία ανακάλυψη. Ίσως επειδή ήταν μέντορας και καθηγητής μου ο Alexander McQueen.

Φωτογραφία: Εμμανουέλα Αντωνιάδου

Πώς ήταν αυτή η εμπειρία;

Ήταν μία εμπειρία ζωής. Ο Alexander McQueen ήταν μία ανεπανάληπτη., εμβληματική, αστείρευτη, αιρετική, πολύπλευρη προσωπικότητα. Ήταν εξαιρετικά φιλικός και πολύ κοντά στους νέους δημιουργούς. Πίστευε σε εμάς και ενθουσιαζόταν κάθε φορά που ανακαλύπταμε μία νέα ιδέα, μία νέα εφαρμογή. Για εμένα ήταν σαφέστατα εκτός από καθηγητής μου, πηγή έμπνευσης, η οποία με ακολουθεί και με καθορίζει μέχρι και σήμερα σε πολλές εκφάνσεις της ζωής μου και κυρίως στη δημιουργία.

Την συλλογή της αποφοίτησης σας ενέκρινε η Anna Wintour. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία;

Το Royal College of Arts στο Λονδίνο, όπου και φοίτησα, κάθε χρόνο λίγο πριν την αποφοίτηση καλούν έναν guest. Εκείνη τη χρονιά είχαν αποφασίσει πως θα μας κάνουν μία μεγάλη έκπληξη. Μας είχαν ανακοινώσει αρκετές ημέρες πριν πως θα έχουμε κοντά μας έναν σούπερ σταρ καλεσμένο χωρίς να μας δώσουν κάποιο επιπλέον στοιχείο. Δεν θα ξεχάσω ποτέ, πως ήμασταν 15 φοιτητές στο τμήμα της μόδας και βρισκόμασταν σε ένα δωμάτιο. Όποιος ολοκλήρωνε την παρουσίαση και τη συνέντευξη έφευγε από μία άλλη πόρτα, ώστε να μην υπάρχει διαρροή και μάθουν οι υπόλοιποι φοιτητές ποιος είναι αυτός ο guest καλεσμένος. Οπότε, θυμάμαι πως καθώς ήμουν από τους τελευταίους στη λίστα, λόγω του ονόματος μου, είχε φτάσει η αγωνία μου στο κατακόρυφο γιατί έβλεπα παιδιά να εξαφανίζονται από δίπλα μου.

Εν τέλει όταν ήρθε η στιγμή να μπω και εγώ μέσα στην αίθουσα και να δω ποια είναι η καλεσμένη, δεν θα ξεχάσω πως είχα μείνει με το book αγκαλιά και ένα ρούχο στην κρεμάστρα και φυσικά με ανοιχτό το στόμα. Οι καθηγητές μας μάλιστα ήταν πολύ αστείοι καθώς είχαν μαζί τους κάμερες για να καταγράφουν τις αντιδράσεις μας όταν αντικρίζαμε την Anna Wintour.

Εγώ είχα μείνει με το στόμα ανοιχτό, με την Anna Wintour να μου λέει με έναν χιουμοριστικό – καυστικό τρόπο « Κλείσε το στόμα σου και ας προχωρήσουμε». Αυτή η εμπειρία μου έχει μείνει ανεξίτηλη. Θυμάμαι πως μου γύρισε ανάποδα τα ρούχα για να δει από μέσα όλη την κατασκευή και τις ραφές και μου είχε πει «Κάνεις εξαιρετική δουλειά και έχεις επιλέξει τον δύσκολο δρόμο. Δεν θα σε φανταστώ ποτέ πώς θα σχεδιάζεις μίνιμαλ δημιουργίες ή πως θα μπεις σε μία διαδικασία πιο prêt a porter ρούχου. Θα προχωρήσεις περισσότερο προς της avant garde και την haute couture». Μπορεί να με είχε δει μόνο μία φορά, αλλά έβγαλε ένα συμπέρασμα για εμένα, το οποίο με χαρακτηρίζει μέχρι στιγμής.

Φωτογραφία: Εμμανουέλα Αντωνιάδου

Μετά την αποφοίτηση σας από το Royal College of Arts, ποια ήταν τα επόμενα σας βήματα;

Ολοκληρώνοντας το μεταπτυχιακό μου στη σχολή ήρθαν και κάποιες επαγγελματικές προτάσεις από οίκους του εξωτερικού. Εγώ επέλεξα τον γαλλικό οίκο Dior, όπου και έμεινα για έξι μήνες. Υπήρχε προοπτική για συμβόλαιο, ωστόσο το νομικό κομμάτι το οποίο με δέσμευε πάρα πολύ κάπως με φόβισε. Τα συμβόλαια τους ήταν πολύ σκληρά καθώς σου έλεγαν πως αν θέλεις να φύγεις θα πρέπει υποχρεωτικά να μείνεις δύο με τρία χρόνια εκτός εργασίας καθώς στον οίκο δουλεύαμε όλοι μαζί τις τάσεις και τα σχέδια των επόμενων χρόνων.

Αυτός ήταν και ο λόγος που αποχώρισα καθώς η επιθυμία μου ήταν να ξεκινήσω το δικό μου brand. Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ τον εαυτό μου να απέχει από τη δημιουργία έτσι και δεν συνέχισα τη συνεργασία μας. Παρόλαυτα είχα πολύ καλές συστατικές επιστολές και την στήριξη τους σε ότι χρειάστηκα, είτε στο συμβουλευτικό είτε στο  σχεδιαστικό κομμάτι. Μετά  μπήκα στη διαδικασία να δημιουργήσω το δικό μου brand.

Το όνομα σας έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Έχετε σκεφτεί ποτέ να αφήσετε την Ελλάδα και να μετακομίσετε στο εξωτερικό;

Είναι μία ερώτηση, στην οποία μπορεί να απαντήσει κανείς μονολεκτικά, αλλά ταυτόχρονα είναι και άκρως πολύπλευρη. Αν μέσα στη ζωή καταλάβεις πως πρέπει να διαχωρίσεις το συναισθηματικό με το επαγγελματικό κομμάτι σίγουρα οι προοπτικές, η παιδεία, το feedback, η ιδιοσυγκρασία  και όλος ο τρόπος ζωής μου είναι καθαρά με φιλοσοφία του εξωτερικού. Η Ελλάδα βρίσκεται στην Ευρώπη, θεωρούμαστε μία international αγορά. Εγώ επικεντρώνομαι κυρίως στο εξωτερικό.

Οι επαγγελματικές μου απόπειρες και επιτυχίες προέρχονται κυρίως από το εξωτερικό ωστόσο κρατάω μία επαφή, μία βάση όπως το showroom που έχω εδώ, καθώς υπάρχει ένα μεγάλο πελατολόγιο, το οποίο έχω χτίσει όλα αυτά τα χρόνια. Θέλω να έχω επαφή με τη χώρα μου. Από εκεί και πέρα η καριέρα, η επιτυχία και οι επαγγελματικοί προσανατολισμοί μου είναι στο εξωτερικό. Ποτέ όμως δεν θα ήθελα να αφήσω εξ ολοκλήρου τη χώρα μου. Και πιστεύω πως αυτό δεν με δεσμεύει. Η καριέρα μου μπορεί να προχωράει ακόμα και αν μένω μόνιμα στην Ελλάδα.

Έχουν φορέσει δημιουργίες σας μερικές από τις μεγαλύτερες star όπως η Beyonce, η Taylor Swift, η Shakira. Πώς προέκυψε όλο αυτό;

Η αλήθεια είναι πως ως σχεδιαστής παρουσιάζω  τη δουλειά μου στο εξωτερικό. Έτσι αναπόφευκτα πολλά από τα σχέδια μου τα είδαν και τα μελέτησαν κάποιοι άνθρωποι του χώρου όπως είναι οι στιλίστες και άτομα από pr εταιρείες , οι οποίοι και με προσέγγισαν. Πιστεύω πως η επιτυχία ξεκίνησε σαφέστατα από την Beyonce, η οποία είναι η μεγαλύτερη σταρ στον πλανήτη. Επομένως φορώντας η Beyonce μία δημιουργία ενός σχεδιαστή μπορεί να γίνει αμέσως trend mark και να ακολουθήσουν πολλές ακόμα συνεργασίες. Όχι όμως για να αντιγράψουν ένα στιλ, αλλά γιατί το θεωρούν εγγύηση.

Στο εξωτερικό, επιλέγουν πολύ συχνά νέους σχεδιαστές, κάτι που βοηθάει πολύ και την εξέλιξη της μόδας. Το θέμα είναι πως όταν βλέπουν έναν star του καλλιτεχνικού κόσμου να επιλέγει ρούχα ενός νέου σχεδιαστή θεωρούν πως είναι εγγυημένο πως κάτι δεν θα πάει στραβά. Είναι δηλαδή κάτι σίγουρο καθώς δεν έχουν να κάνουν με ερασιτέχνες.  Υπάρχει συνέπεια. Κάπως έτσι ξεκίνησε η συνεργασία μας με την Beyonce, ενώ αργότερα ακολούθησαν και κάποιες άλλες μεγάλες stars, όπως η Jennifer Lopez, η Shakira, η Rihanna,η Taylor Swift.

Οι περισσότερες από αυτές τις stars ήταν εξαιρετικές προσωπικότητες. Είναι πολύ επαγγελματίες και γνωρίζουν απόλυτα τι θέλουν και τι κάνουν. Έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για την εικόνα τους. Έχουν σαφώς και ένα πολύ έμπειρο team ανθρώπων που εμπιστεύονται απόλυτα. Σέβονται τον ενδυματολόγο και το στιλίστα, τον make up artist και τον κομμωτή τους. Οι περισσότερες επίσης ήταν πάρα πολύ συγκεκριμένες στο τι θέλουν και κάθε φορά που συνεργάζεσαι μαζί τους υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο concept. Έχουν εμπνευστεί κάτι συγκεκριμένο και ακριβώς αυτό είναι που σου ζητούν. Έχουν πάντα μία στρατιωτική μέχρι και ρομποτική μαεστρία στο πως θέλουν να δουλέψουν και στο τι ζητάνε. Οπότε είναι και πολύ δύσκολο να ξεφύγεις από αυτό που σου ζητάνε.

Φωτογραφία: Εμμανουέλα Αντωνιάδου

Έχετε στο μυαλό σας κάποια συγκεκριμένη γυναίκα που θα θέλατε να φορέσει δημιουργία σας κάποια στιγμή;

Ναι, θα ήθελα να φορέσει κάτι δικό μου η Charlize Theron. Την έχω φανταστεί να φοράει κάτι πολύ στενό και μακρύ, το οποίο θα αναδείξει το ύψος, την ομορφιά και την τέλεια σιλουέτα της. Έχω φανταστεί μάλιστα να το φοράει σε ένα red carpet ή σε κάποια πρεμιέρα ταινίας. Σίγουρα επίσης θα δημιουργούσα για εκείνη κάτι glamorous καθώς μου θυμίζει παλιές stars του κινηματογράφου. Πιστεύω πως είναι μία απόλυτα fashion φιγούρα για εμένα.

Υπάρχει βέβαια και το μεγάλο κεφάλαιο Ελένη Φουρέιρα. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Με την Ελένη Φουρέιρα γνωριζόμαστε πολλά χρόνια. Γνωριστήκαμε πριν από τρία χρόνια, όταν συνεργαστήκαμε για τα Madwalk, όπου και φόρεσε δημιουργίες μου. Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ αξιόλογο κορίτσι, τόσο ως προσωπικότητα όσο και ως επαγγελματίας. Έχει ένα άστρο, το οποίο είναι πάρα πολύ καλά δουλεμένο και δομημένο. Η Ελένη απορροφά τις πληροφορίες και αυτό είναι που την έχει βοηθήσει να εξελιχθεί σε όλα τα επίπεδα, μουσικά και ενδυματολογικά. Αυτό είναι για εμένα πολύ σημαντικό σε μία pop τραγουδίστρια. Σαφώς η παρουσία της στην Eurovision έδειξε το ταλέντο της στην κίνηση, τα φωνητικά, το χορό και γενικό το show of, τα οποία είναι και με προδιαγραφές εξωτερικού. Η συνεργασία μας συνεχίστηκε και φέτος, καθώς αποφασίσαμε πως η συνταγή που πέτυχε είναι καλό να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο.

Πιστεύω πως οι άνθρωποι που δουλεύουν πραγματικά είναι πολύ δύσκολο να μην ανταμειφθεί η προσπάθεια τους, το ταλέντο και η δυναμική τους. Η Ελένη το ήθελε πάρα πολύ και θεωρώ πως αυτές οι στιγμές της αξίζουν.

Έχετε συζητήσει για το αν θα συνεργαστείτε στο άμεσο μέλλον;

Για άμεσα δεν ξέρουμε, αλλά σίγουρα θα συνεργαστούμε ξανά, καθώς ταιριάζουν οι χημείες μας. Η Ελένη Φουρέιρα είναι ένα κορίτσι που δουλεύει και αναδεικνύει με πολύ ωραίο τρόπο τη δουλειά μου. Ρωτάει πάντα πως πρέπει να παρουσιαστεί, με ποιον τρόπο να κινηθεί όταν φοράει μία δημιουργία μου. Αυτές τις ερωτήσεις τις είχα ακούσει μόνο από τους ανθρώπους, με τους οποίους είχα συνεργαστεί στο εξωτερικό. Οι μεγάλες stars τα ρούχα που φορούν τα χρησιμοποιούν, είναι εργαλεία της δουλειάς τους. Δεν τα φορούν απλώς για να είναι όμορφες και εντυπωσιακές. Το ρούχο είναι μέσα σε όλο το concept μίας εμφάνισης. Οπότε αν το χρησιμοποιείς ως εργαλείο το αποτέλεσμα είναι άρτιο και το feedback της εμφάνισης είναι για όλους πάρα πολύ καλό.

Φωτογραφία: Εμμανουέλα Αντωνιάδου

Πιστεύετε πως οι Ελληνίδες έχουμε στιλ;

Πιστεύω πως έχουν στιλ ναι. Διαφοροποιώ το στιλ από την κουλτούρα στο κομμάτι της μόδας. Το στιλ σε πολλές περιπτώσεις είναι κάτι έμφυτο. Το μόνο κομμάτι που χρειάζεται λίγο περισσότερη προσπάθεια είναι το να ντυνόμαστε καλύτερα με βάσει τις συνθήκες. Να γνωρίζουμε δηλαδή το dress code με βάσει τι επιτάσσει η στιγμή. Μου αρέσει η απλοποίηση λόγω συνθηκών στα ρούχα, δεν μου αρέσει όμως η απαξίωση. Είναι εντελώς διαφορετικό να ντυθείς για να πας στο σινεμά ή σε κάποιο εστιατόριο και είναι εντελώς διαφορετικό να πας σε κάποιο επαγγελματικό δείπνο ή ένα πάρτι. Εκεί πιστεύω πως εντοπίζεται το πρόβλημα.

Πλέον υπάρχει η φιλοσοφία του να δημιουργούμε looks που να είναι κατάλληλα για όλη την ημέρα. Μπορεί μία γυναίκα να φορά ένα τζιν παντελόνι και ένα σακάκι ή ένα φόρεμα επειδή είναι γυναίκα καριέρας, ωστόσο θα πρέπει να βρεθούν οι ισορροπίες στους χώρους και τους χρόνους.

Γενικά το στιλ των Ελληνίδων έχει αλλάξει και έχει εξελιχθεί πάρα πολύ, ενώ πιστεύω πως σχετίζεται τόσο με κοινωνικές όσο και καιρικές συνθήκες. Ζούμε σε μία χώρα όπου έχουμε καλοκαίρι σχεδόν για 7-8 μήνες. Έτσι, μία Ελληνίδα δεν μπορεί εύκολα να φορέσει μία top τάση όπως είναι τα δερμάτινα ρούχα, αφού δεν το επιτρέπει η υψηλή θερμοκρασία. Μέσα στους 3-4 μήνες που κάπως έχουμε χειμώνα στην Ελλάδα, τι να προλάβει να φορέσει μία Ελληνίδα;

Έχετε κάποιο αγαπημένο style icon;

Χωρίς να μπω σε διαδικασία να ονομάσω κάποια συγκεκριμένη γυναίκα, πάντα λάτρευα τις παρουσίες, τις εικόνες και τις φιγούρες των γυναικών στα τέλη της δεκαετίες του ’70. Το Studio 54, η glam rock μουσική σκηνή, ο David Bowie και η Sher, μοντέλα όπως η Verouska, η Grace Jones. ‘Έχω δημιουργήσει ένα συνονθύλευμα από όλες αυτές τις προσωπικότητες, το οποίο μου προσφέρει έμπνευση. Όλη αυτή η εποχή έχει αποτυπωθεί στις συλλογές μου. Ακόμα και τις φορές που αποφασίζω πως θα αντισταθώ, πάντα υπάρχει ένα μικρό στοιχείο από τα 70s στις δημιουργίες μου.

Τι σας προσφέρει έμπνευση;

Η έμπνευση για εμένα είναι κάτι έμφυτο. Σαφώς είναι κάποιοι εξωτερικοί παράγοντες, κάποια κίνητρα που σου προσφέρουν έμπνευση. Έχω μία πολύ μεγάλη αγάπη στη μουσική και συγκεκριμένα στην κλασική μουσική. Μου προσφέρει μία απόλυτη γαλήνη και ηρεμία η μουσική και με βοηθάει στο να καθαρίσω το πνεύμα μου. Γενικά όμως η έμπνευση σχετίζεται άμεσα με τα βιώματα που έχει ένας σχεδιαστής είτε κοινωνικά είτε εκπαιδευτικά. Οι εικόνες και οι διδαχές που έχεις αποκομίσει από τη ζωή. Η μόδα όμως είναι πολυσυλλεκτική. Σίγουρα θα χρειαστεί να κάνω έρευνα. Να δω μία ταινία, να διαβάσω ένα βιβλίο.  Δεν έχω νιώσει ποτέ πως δεν έχω έμπνευση. Ακόμα και αν βρίσκομαι σε μία δύσκολη περίοδο της ζωής μου, μπορεί να σκεφτώ κάποιο σχέδιο, το οποίο όμως είναι σαν να παγώνει και να μένει στο μυαλό μου μέχρι τη στιγμή που θα είμαι έτοιμος να το αποτυπώσω.

Μία στιλιστική συμβουλή για τις αναγνώστριες του InStyle.gr;

Να είστε ο εαυτός σας, χωρίς υπερβολές. Να έχετε αυθεντικότητα, αυτοπεποίθηση. Αυτό που φοράτε να μπορείτε και να το υποστηρίξετε.

 

Ακολουθήστε το InStyle στο instagram

Δείτε το instafeed του InStyle στο instagram

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα