Ο Ian McKellen στο ελληνικό People: «Όταν ήμουν νέος, ήταν παράνομο να είσαι gay. Σήμερα τα παιδιά αποδέχονται τη διαφορετικότητα ευκολότερα»

Με δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ και άπειρες βραβεύσεις στο βιογραφικό του, επέστρεψε στον κινηματογράφο ως Γκάνταλφ. Σύντομα θα τον δούμε ως Σέρλοκ Χολμς, ενώ θα αποτολμήσει να υποδυθεί τον Αμπιγέρ στο πλευρό του Anthony Hopkins στην τηλεοπτικη μεταφορα του ομωνυμου θεατρικου. Ένα βροχερό μεσημέρι, στο Λονδίνο, συνάντησα τον Ian McKellen και μου μίλησε για το ρόλο που αγάπησε.

Οταν ήσασταν νεαρός ηθοποιός, στοχεύατε σε αυτά που έχετε πετύχει έως σήμερα;

Ό,τι κι αν έχω κάνει, στόχος μου ήταν να βελτιώνω τις υποκριτικές μου ικανότητες. Χαιρόμουν όταν είχα δύσκολους ή απαιτητικούς συνεργάτες, με αρκετή πείρα, γιατί ήξερα ότι θα μάθαινα πράγματα από εκείνους.

Θεωρείτε ότι έχετε ακόμα πράγματα που πρέπει να μάθετε;

Αυτό που δεν μπορεί κανείς να μάθει πλήρως είναι η υποκριτική μπροστά σε μια κάμερα. Ευτυχώς, μου έχουν δοθεί ευκαιρίες τα τελευταία χρόνια να δοκιμάζομαι και να μαθαίνω από τα λάθη μου. Θεέ μου, πόσο δύσκολο είναι να παίξει κάποιος μπροστά σε μια κάμερα! Δεν αισθάνομαι άνετα. Ο φυσικός χώρος ενός ηθοποιού είναι το σανίδι και εκεί θέλω να βρίσκομαι μέχρι το τέλος.

Συγκινείστε με εκδηλώσεις θαυμαστών;

Με το πέρασμα των χρόνων, ξέρω πια να αναγνωρίζω ποια κομπλιμέντα είναι αληθινά και ποια όχι. Αν έρθει κάποιος στο τέλος μιας παράστασης και σου πει «Μα είστε τόσο όμορφος!», προφανέστατα δεν πρόσεξε τη δουλειά σου ή προσπαθεί να αποφύγει να σου τονίσει τη μετριότητά σου ή είδε κάποιο χοντρό λάθος και θέλει να είναι ευγενής. Σε αυτούς δεν θα απαντήσω «ευχαριστώ», απλά θα φύγω.

Άρα δεν εμπιστεύεστε τα κομπλιμέντα;

Όχι, και γι’ αυτό μου ήταν εύκολο να υποδυθώ τον Κοριολανό (σ.σ. τον οποίο έπαιξε και στο Ηρώδειο). Είναι ένας χαρακτήρας που δεν μπορεί να αποδεχτεί τον έπαινο. Μη μου λέτε, λοιπόν, αν είμαι καλός ή όχι, αφήστε με να πάρω εγώ αυτή την απόφαση.

Έχετε κάνει εκπτώσεις στο υποκριτικό σας ταλέντο, για να κερδίσετε μεγαλύτερη αποδοχή από το κοινό;

Αν μιλούσα για «εκπτώσεις», θα έπρεπε να τις αποδεχτώ, έτσι δεν είναι; Δεν κάνω εκπτώσεις, αλλά έχω διαφορετικές επιδιώξεις από κάθε ρόλο. Ίσως μου παίρνει περισσότερο χρόνο μέχρι να συνειδητοποιήσω τι έχω να κερδίσω από το ρόλο και από μια συνεργασία.

Όταν αναφέρεστε στο κέρδος, μιλάτε και για οικονομικά οφέλη;

Η προτεραιότητά μου δεν είναι το κέρδος, αλλά σαφέστατα έχω κάνει και δουλειές που τα οικονομικά οφέλη ήταν ικανοποιητικά. Δεν έχω επιλέξει ρόλους μόνο για το οικονομικό όφελος. Μια ταινία με καλές αποδοχές, όμως, μου δίνει τη δυνατότητα να κάνω μια άλλη που θα με ενθουσιάσει με πολύ λιγότερες, από την πλευρά μου, οικονομικές απαιτήσεις.

Με την πείρα σας πια, είναι κάθε ρόλος παιχνιδάκι;

Το αντίθετο. Η εμπειρία μου με κάνει να αναγνωρίζω ευκολότερα τους κινδύνους. Πρόσφατα, για παράδειγμα, έκανα τον Σέρλοκ Χολμς. Τον λάτρεψα, αλλά δυσκολεύτηκα τόσο πολύ, που φοβήθηκα ότι θα τα παρατούσα. Την αίσθηση της «ανικανότητας» την αισθάνομαι σε κάθε θεατρικό, την περίοδο που ξεκινάμε τις πρόβες. Όταν έχω να αντιμετωπίσω κάποια δυσκολία, γίνομαι –πάντα με την καλή έννοια– ευάλωτος. Κάθε νέα αρχή είναι πάντα «οδυνηρή».

ian mckellen (2)

Αν η υποκριτική δεν είναι συμβατή με την εμπειρία, ισχύει το ίδιο και στη ζωή;

Μα φυσικά! Δεν το βλέπεις; Μην πιστεύεις τις βλακείες που λένε ότι «όσο γερνάς, γίνεσαι πιο σοφός». Μερικές φορές τρομάζω όταν είμαι ανάμεσα σε νέους ανθρώπους και αναγνωρίζω ότι ξέρουν πολλά για τον κόσμο που ζούμε, που δεν έχω καταφέρει ακόμα να μάθω.

Αναφέρεστε στην τεχνολογία;

Δεν αναφέρομαι μόνο στην τεχνολογία, αλλά και σε συμπεριφορές. Βλέπετε, είμαι ομοφυλόφιλος. Όταν ήμουν νέος, ήταν παράνομο να έλκεσαι από άτομα του ίδιου φύλου και να το δηλώνεις. Για μια τέτοια πράξη σου μπορούσες να καταλήξεις στη φυλακή. Πλέον, όταν επισκέπτομαι σχολεία, βλέπω παιδιά 13 ετών που ανακοινώνουν τη σεξουαλική τους ταυτότητα στους γονείς τους χωρίς φόβο. Χαίρομαι που τα παιδιά σήμερα είναι ανοιχτά και αποδέχονται τη διαφορετικότητα ευκολότερα, κάτι που για τη γενιά μας ήταν αδύνατο, λόγω της πνευματικής καθοδήγησης που είχαμε λάβει.

Υπάρχει κάποιος μύθος που να αντικατοπτρίζει την πορεία σας ή τις φοβίες σας;

Όλοι οι μύθοι εμπεριέχουν αλήθειες, τις οποίες ο καθένας μας μπορεί να ερμηνεύσει κατά βούληση. Τόση ώρα σκέφτομαι το μύθο του Ίκαρου, αλλά και πως δεν «τόλμησα» να πλησιάσω τόσο τον ήλιο. Υπάρχει ένας θρύλος στην Αγγλία, του Ρομπέν των Δασών. Εκείνος έκλεβε από τους πλούσιους, για να προσφέρει στους φτωχούς. Αν αποδυναμώσουμε την έννοια της κλοπής και την αντικαταστήσουμε με το «δανεισμός απεριορίστου χρονικού διαστήματος επιστροφής του κεφαλαίου», θα ήταν για εμένα ένας ιδανικός μύθος, τον οποίο θα είχα οδηγό για το υπόλοιπο της ζωής μου. Έχω ανάγκη να προσφέρω και είναι σημαντικό να δικαιωθούν όσοι έχουν υποστεί ταπεινώσεις από το κεφάλαιο. Υπάρχουν αδικίες. Οι λιγότερο εύποροι είναι κάτω από το ζυγό των πλουσίων. Αυτό είναι απαράδεκτο. Αν είσαι πλούσιος, πρέπει να αγνοείς το χρήμα. Οι φτωχοί δεν έχουν τέτοιες πολυτέλειες. Και αυτός είναι ο Ρομπέν των Δασών, ο δικός μου μύθος!

Την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε, με ρωτήσατε αν γνώριζα τη Βαρβάρα Δούκας, η οποία σας είχε προτείνει να παίξετε σε μια παράσταση που θα σκηνοθετούσε. Είχε εξέλιξη αυτό το πρότζεκτ;

Μου πρότεινε να συμμετάσχω σε μια σύγχρονη μεταφορά των ομηρικών επών, με στόχο να ανέβει σε φεστιβαλικό επίπεδο σε κάποιο αρχαίο θέατρο. Το θέατρο που είχε στόχο να το ανεβάσει είναι πολύ σπουδαίο και από εκεί έχουν περάσει ιδιαίτερα σημαντικοί ηθοποιοί, η δε ακουστική του είναι εξαιρετική. Η διασκευή, όμως, ήταν με μόνο έναν αφηγητή και η εικόνα τού να είμαι μόνος και να με παρακολουθούν τόσα ζευγάρια μάτια με τρόμαξε, ιδιαίτερα σε έναν τόπο μακριά από το σπίτι μου. Αισθάνομαι λίγο σαν να δείλιασα.

Από τον Αλέξανδρο Ρωμανό Λιζάρδο

Πηγή peoplegreece.com

Διαβάστε ακόμα:

Οι πιο ακριβοπληρωμένοι του Χόλιγουντ

Oscars 2014: Μόνο 150 δολάρια το φιλοδώρημα του πιτσαδόρου από τους σταρ του Χόλιγουντ

Οι πιο απίστευτες μεταμορφώσεις των σταρ του Χόλιγουντ

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα