Μήπως το μυστικό για τέλεια μαλλιά είναι όντως να μην τα λούζουμε;

Δεν είμαι φανατική του κομμωτηρίου (Χριστίνα Χρόνη εδώ) αλλά είμαι ΠΟΛΥ φανατική του λουσίματος. Νιώθω πως έστω και μια μέρα να μην λουστώ το κεφάλι μου μαζεύει ό, τι κυκλοφορεί στον αέρα και αν προσθέσετε σε αυτό το γεγονός πως τα μαλλιά μου δεν βλέπονται χωρίς να τα φορμάρω, καταλαβαίνετε πως το λούσιμο για εμένα είναι κάτι σαν να πλένω τα δόντια μου: καθημερινότητα. Υπάρχει βέβαια και η άλλη πλευρά, εκείνη των γυναικών που και να μην λουστούν τα μαλλιά τους δείχνουν τέλεια. Λάθος, δείχνουν ακόμα καλύτερα άλουστα και πάντοτε ζήλευα τις γυναίκες αυτές που ζουν ανάμεσά μας με τα τέλεια, άλουστα, αυτοκαθαριζόμενα μαλλιά τους. Η κουβέντα του λουσίματος είναι τεράστια και έχουν μάλιστα εφευρεθεί και διαφορετικές τεχνικές λουσίματος αλλά το βασικό θέμα είναι ένα και βρίσκεται στα χείλη των κομμωτών: το λούσιμο δεν κάνει καλό στην τρίχα!

Δείτε την ευτυχία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της

Εδώ και πολλά χρόνια, ο Νικόλας Βιλλιώτης colorist extraordinaire, hair expert και προσωπικός μου φίλος γκρινιάζει να σταματήσω επιτέλους αυτή την ιστορία με το λούσιμο. Τα μαλλιά λέει έχουν φυσικά, δικά τους έλαια και το συνεχές σαπούνισμα και τρίψιμο τα αφαιρεί κάνοντάς τα εύθραυστα, θαμπά και όλα τα λοιπά κακά (αφήστε που ξεθωριάζει το χρώμα). Το κακό λοιπόν με το λούσιμο δεν είναι η καθαριότητα αλλά το σαμπουάν, τα προϊόντα γενικά και φυσικά το styling.

alousta malliaΣε αυτό το σημείο πάντοτε εκρήγνυμαι! «Και τι πρέπει να κάνω δηλαδή; Να μένω άλουστη για εβδομάδες; Να κυκλοφορώ με ponytails και κότσους μόνο; Και τι γίνεται με την αίσθηση της βρωμιάς; Με τη λιπαρότητα; Τα δικά μου μαλλιά δεν είναι αυτοκαθαριζόμενα! Και σε ρωτάω, είναι θέαμα αυτό του άλουστου κεφαλιού; Ποια όμορφα μαλλιά; Φέρτε μου 3 κιλά σαμπουάν!».

Η απάντηση του zen Νικόλα βρίσκεται κάπου στη μέση όπως και όλες οι απαντήσεις στα φλέγοντα beauty ερωτήματα…

Με τα ξηρά σαμπουάν να έχουν εξελιχθεί σε απίστευτο βαθμό τώρα ο χρόνος ανάμεσα στα λουσίματα παρατείνεται και το αποτέλεσμα μάλιστα είναι τέλειο, γεμάτο υφή. Μπορεί τα ξηρά σαμπουάν να μήν καθαρίζουν τα μαλλιά όμως τα κάνουν να δείχνουν καθαρά. Ματ όμως, χωρίς λάμψη, να σημειωθεί αυτό.

Ας κάνουμε ένα διάλειμμα για να δούμε μερικά αγαπημένα…

dry shampoo

Shampooing Sec Original, Batiste 4,10€, asos.com, No Fuss Fabulousness Dry Shampoo, Percy & Reed 16,44€, asos.com, Cleanse Dry Shampoo, Toni & Guy 10€, Hondos Center τηλ. 210 5282800, Shampooing Express Sans Eau, Sephora 7,90€, Sephora τηλ. 210 3313167

Τα ξηρά shampoo λοιπόν «ρουφούν» τη λιπαρότητα και δίνουν υφή άρα κάτι κάνουν όσον αφορά την εμφάνιση. Με την αίσθηση τι γίνεται όμως; Αυτό είναι το δικό μου μεγάλο πρόβλημα. Η αίσθηση apparently συνηθίζεται και συνηθίζεται καλύτερα με μια όμορφη sleek (αναπόφευκτα!) αλογοουρά. Δεν θα μακρηγορήσω άλλο, έβαλα σκοπό και έμεινα άλουστη μια εβδομάδα. Μοντιέ, τι δυστυχία!

oxi-sto-kathimerino-loysimoDay 1: φυσούσε το αεράκι και μύριζα τα αφράτα μου μαλλιά ενώ ένιωθα πως λάμπω από καθαριότητα καλύτερα και από σεντόνι διαφήμισης απορρυπαντικού.

Day 2:  ήμουν χμ, ok, το ίσιωμα είχε χαλάσει λίγο αλλά το grunge look είναι trend.

Day 3:  δεν ήμουν καλά αλλά δεν έδωσα σημασία, επιστράτευσα το ξηρό σαμπουάν και πήγα στο γραφείο. Ήμουν ok για λίγο αλλά κάπου στη μέση της ημέρας έπιασα μια αλογοουρά.

Day 4: έπρεπε να κάνω ασκήσεις ηρεμίας για να μην λουστώ, ψέκασα λίγο ακόμα ξηρό σαμπουάν και νόμιζα πως στο δέρμα του κεφαλιού μου έχει δημιουργηθεί κρούστα που θα ζήλευε και η τυρόπιττα της Άννας Μαρία Μπαρού.

Day 5: ήρθε η κατάθλιψη. Έπιασα μια αλογοουρά και νόμιζα πως στο δρόμο όλοι κοιτάζουν εμένα, την άλουστη.

Day 6: η αλογοουρά έγινε κότσος και πια το ξηρό σαμπουάν δεν έκανε τίποτα. Η ψυχολογία μου ήταν στα τάρταρα και όταν έλυσα τα μαλλιά μου ο κότσος δεν κουνήθηκε, έμεινε στη θέση του χωρίς λαστιχάκι…

Μετά λούστηκα…

kanei kako to loysimo

Ναι, είχα αυτό το ύφος…

Τι έχω να πω για την εμπειρία μου στις γυναίκες που δεν έχουν αυτοκαθαριζόμενα μαλλιά; Λουστείτε! Τίποτα δεν αξίζει αυτή την ταλαιπωρία, ούτε καν τα λαμπερά όμορφα μαλλιά που οι κομμωτές διατείνονται πως αποκτούνται μόνο με το αραιό λούσιμο. Κάθε μέρα, μέρα παρά μέρα, όποτε θέλετε να λουστείτε κάντε το. Ο Νικόλας έχει δίκιο, το απόλυτο δίκιο όπως πάντα άλλωστε, τα μαλλιά όντως ευαισθητοποιούνται, το χρώμα ξεθωριάζει σε χρόνο μηδέν και ο δρόμος για τα όμορφα μαλλιά δεν είναι λουσμένος (see what i did there?) με σαμπουάν. Όλα αυτά τα πιστεύω και τα σέβομαι αλλά προτιμώ την αίσθηση του καθαρού κεφαλιού περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.
Περιμένω τη γνώμη σας εναγωνίως.

Δείτε ακόμα:
Τι είναι το Co-washing; Η νέα τάση στο λούσιμο
Μήπως τόσο καιρό λουζόμαστε με το λάθος τρόπο;
5 Σαμπουάν που μυρίζουν τέλεια
Κατεβάστε τώρα το νέο τεύχος του InStyle εντελώς δωρεάν στο iPad

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα