Lorena Vásquez: H master blender του ρούμι Zacapa μιλά για την περίοδο που ήταν η μοναδική γυναίκα σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο

 

Όταν η Νικαραγουανή Lorena Vásquez ήταν 30 ετών, μπήκε σε έναν χώρο όπου κυριαρχούσαν οι άντρες. Κέρδισε την εμπιστοσύνη τους και έγινε η master blender του εκλεκτού ρούμι Zacapa. «Στην αρχή ήταν δύσκολο, γιατί είναι μια βιομηχανία πραγματικά ανδροκρατούμενη. Όταν ξεκίνησα, πριν από 34 χρόνια, ήμουν η μοναδική γυναίκα. Σήμερα εργάζονται περισσότερες γυναίκες στα διάφορα στάδια της διαδικασίας παραγωγής» λέει και μας ξεναγεί στον μαγικό κόσμο του Zacapa –αλλά και τον δικό της -με την ευκαιρία της πρόσφατης επίσκεψής της στην Ελλάδα.

Στα πρώτα σας βήματα συναντήσατε δυσκολίες; 

Η δυσκολία ήταν να συνεργαστώ με ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι έφτιαχναν επί πολλά χρόνια τα μείγματα για το ρούμι. Τότε ήμουν αρκετά νέα, περίπου 30 ετών. Εκείνοι οι άντρες έβλεπαν ένα κοριτσάκι και το αμφισβητούσαν. Επίσης, δεν είχαν νέες τεχνικές γνώσεις. Είχαν μάθει τη δουλειά με τον πατροπαράδοτο τρόπο και μέσα από πολύχρονη εμπειρία. Το να κερδίσω την εμπιστοσύνη τους ήταν από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που συνάντησα στα πρώτα μου βήματα, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα στη ζωή μου. Ακόμα κι αν έχεις την τεχνική κατάρτιση, πρέπει να έχεις την υπομονή και την ταπεινότητα να μάθεις και από τους άλλους.

Θυμάστε την πρώτη μέρα στα αποστακτήρια; 

Ήταν μια μεγάλη έκπληξη. Όταν έκανα την αίτηση για τη θέση εργασίας, δεν περίμενα ότι θα έπαιρνα τη δουλειά. Με δέχτηκαν, όμως, και όταν πήγα για να μου δείξουν τα τμήματα του αποστακτηρίου, εξεπλάγην βλέποντας ότι εκεί υπήρχαν μόνο άντρες! Ομολογώ ότι δεν το περίμενα.

Γιατί διαλέξατε αυτή τη δουλειά; 

Μου άρεσαν πάντα οι γεύσεις και τα αρώματα. Σπούδασα Χημεία και, πηγαίνοντας στη Γουατεμάλα, η πρώτη μου δουλειά είχε αντικείμενο την μπίρα. Όταν ανέλαβα τη θέση στο αποστακτήριο, ήξερα ότι ήταν κάτι που θα μου άρεσε, γιατί εμπεριείχε την τέχνη του blending, πολύ άρωμα και γεύση.

Τι σας έκανε να πετύχετε σε αυτόν τον χώρο; 

Είναι ο συνδυασμός τριών στοιχείων: Της ικανότητας να αναγνωρίζω τις γεύσεις και τα αρώματα, της άρτιας τεχνικής γνώσης και, τέλος, του πάθους.

Στο ρούμι Zacapa προσέχετε ιδιαίτερα, εκτός από την ποιότητα, και τον σχεδιασμό της φιάλης του. 

Πιστεύω ακράδαντα ότι οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά, γι’αυτό συμμετέχω και στο κομμάτι του σχεδιασμού του μπουκαλιού. Για εμάς, είναι σημαντική η ορχιδέα που υπάρχει πάνω στη φιάλη, γιατί είναι το εθνικό λουλούδι της Γουατεμάλας, όπως και το δαχτυλίδι petate, γιατί μας συνδέει με τις προϊσπανικές ρίζες μαςκαι συμβολίζει την ένωση του σύμπαντος, τον συνδυασμό του φεγγαριού με τον ήλιο και την πνευματική σύνδεση. Το δαχτυλίδι είναι πλεγμένο στο χέρι από μια κοινότητα 900 γυναικών που το φτιάχνουν στα σπίτια τους. Κάθε δαχτυλίδι είναι δουλεμένο ατομικά, δεν υπάρχει μαζική παραγωγή, και τοποθετείται με το χέρι σε καθεμία φιάλη.

Ποια είναι η διαδικασία παραγωγής του Zacapa; 

Η διαδικασία ξεκινά με την καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου. Το ρούμι μας είναι ένα από τα λίγα για τα οποία ελέγχεται η ποιότητα του ζαχαροκάλαμου. Ακολουθεί το στάδιο της συμπίεσης για να παραχθεί ο χυμός του ζαχαροκάλαμου. Συγκεντρώνουμε τον χυμό, τον οποίο ονομάζουμε παρθένο μέλι – εκεί έγκειται η μεγάλη διαφορά του Zacapa από τα υπόλοιπα ρούμια, καθώς τα περισσότερα γίνονται από μελάσα, που είναι υποπροϊόν. Μετά γίνεται η ζύμωση, κατά την οποία σχηματίζονται οι γεύσεις και τα αρώματα. Στην απόσταξη διαχωρίζουμε τα αρώματα και τις γεύσεις που δεν θέλουμε να μπουν στο ρούμι. Αφού αποστάξουμε το ρούμι, το μεταφέρουμε σε υψόμετρο 2.300μ., στο «σπίτι πάνω από τα σύννεφα», και εκεί γίνεται η βραδεία ωρίμαση. Πρόκειται για δυναμική διαδικασία, γιατί είναι εμπνευσμένη από το σύστημα Solera. Χρησιμοποιούμε διαφορετικά βαρέλια, γεγονός που μας επιτρέπει να έχουμε ποικιλία αρωμάτων και γεύσεων.

Με ποιους συνδυασμούς απογειώνεται γευστικά το ρούμι; 

Ένα καλό πάντρεμα του Zacapa είναι με το κρέας. Επίσηςμου αρέσει με τόνοσολομό και χταπόδι στη σχάρα, ενώ κάτι που συνηθίζω είναι να το χρησιμοποιώ στις συνταγές μου. Και, φυσικά, πηγαίνει τέλεια με σοκολάτα και καφέ! 

 Γιατί χαρακτηρίζετε το Zacapa «The Art of Slow»; 

Η ωρίμαση είναι βραδεία. Και αφού χρειάζεται τόσος χρόνος για να δημιουργηθεί το ρούμι, πρέπει να πάρεις τον χρόνο σου και για να το απολαύσεις 

Πώς ξεκινά και πώς τελειώνει η ημέρα μιας master blender; 

Ξεκινά με προπόνηση στο ελλειπτικό και τελειώνει με Pilates! Το πρωί τρώω πρωινό και πίνω απαραίτητα έναν πράσινο detox χυμό. Κατά τη διάρκεια της ημέρας είμαι πολύ απασχολημένη με τη δουλειάΤο πρόβλημα είναι ότι ταξιδεύω συχνά και στα ταξίδια υπάρχει φαγητό και ποτό, οπότε παχαίνω λίγοΈτσιόταν είμαι σπίτιγυμνάζομαι πολύ και τρώω υγιεινά 

Έχετε δύο παιδιά. Θα θέλατε να ακολουθήσουν την πορεία σας; 

Ο γιος μου είναι σχεδιαστής, μένει στις ΗΠΑ και έχει κι εκείνος δύο παιδιά. Η κόρη μου έχει το δικό της εργαστήριο κατασκευής επίπλων. Και οι δύο έχουν καλή γεύση και όσφρηση, αλλά σε κανέναν δεν αρέσει η χημεία! Ακόμα και τα εγγόνια μου έχουν το χάρισμα, διακρίνουν όλα τα αρώματα.

 Αυτή είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεστε την Ελλάδα; 

Είναι η τέταρτηΑγαπώ τους αρχαιολογικούς χώρους τηςτους ανθρώπους της, που είναι πολύ φιλικοί, και, φυσικάτο φαγητό 

 

Από τη Γωγώ Θωμά

Ακολουθήστε το InStyle στο Instagram

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα