Η «εξέγερση» των γυναικών στις Κάννες

Τα μεγαλύτερα ονόματα τις 7ης Τέχνης περπάτησαν συμβολικά στο κόκκινο χαλί στις Κάννες σε ένδειξη αλληλεγγύης για τις γυναίκες που αγωνίζονται να αποκτήσουν φωνή στην βιομηχανία του κινηματογράφου. 82 γυναίκες ανέβηκαν τα σκαλιά του Palais des Festivals αντιπροσωπεύοντας τις μόνο 82 γυναίκες σκηνοθέτες που έχουν βρεθεί στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ από καταβολής του, σε αντίθεση με τους 1688 άντρες, ποσοστό δηλαδή λιγότερο του 5% στα 70 χρόνια ύπαρξης του. Πιάνοντας η μία το χέρι της άλλης, σχηματίζοντας μια ανθρώπινη αλυσίδα, οι 82 πρωταγωνίστριες και σπουδαίες εκπρόσωποι του κινηματογράφου με επικεφαλής την Cate Blanchett και την Agnès Varda, «κατέλαβαν» συμβολικά το κόκκινο χαλί και διεκδίκησαν τη μισθολογική ισότητα στη μεγάλη οθόνη. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου γυναικεία πρωτοβουλία στην ιστορία του Φεστιβάλ, η οποία απαθανατίστηκε από τους φωτογράφους και μεταξύ άλλων ξεχώρισαν η Salma Hayek, η Claudia Cardinale, η Kristen Stewart, , η Marion Cotillard , η Léa Seydoux  και δεκάδες άλλες ηθοποιοί, όπως επίσης παραγωγοί, μοντέρ, διακοσμήτριες, υπεύθυνες διανομής ρόλων.

Haifaa al-Mansour, Kirsten Stewart, Lea Seydoux, Khadja Nin, Ava DuVernay, Cate Blanchett and Agnes Varda walk the red carpet in protest of the lack of female filmmakers honored throughout the history of the festival at the screening of 'Girls Of The Sun, Κάννες
splashnews

H Cate Blanchett και η Agnès Varda στην διακήρυξη τους στο κόκκινο χαλί μεταξύ άλλων τόνισαν: «Ζητάμε την ισότητα και την πραγματική ποικιλομορφία στα επαγγελματικά περιβάλλοντά μας» σημείωσαν η μία στα αγγλικά, η άλλη στα γαλλικά. «Ως γυναίκες, όλες μας αντιμετωπίζουμε τις δικές μας, μοναδικές προκλήσεις, αλλά στεκόμαστε όλες μαζί σε αυτά τα σκαλιά σήμερα ως ένα σύμβολο της αποφασιστικότητάς μας και της δέσμευσής μας στην πρόοδο. Οι γυναίκες δεν αποτελούν τη μειοψηφία στον κόσμο και εντούτοις η βιομηχανία μας λέει το αντίθετο. Είναι καιρός όλοι οι δρόμοι στη βιομηχανία μας να είναι προσβάσιμοι για εμάς. Πάμε!».

Cannes Film Festival 2018 - 71st edition - Day 5 - May 12 in Cannes. Kendall Jenner, Hailey Baldwin , Sara Sampaio and 82 women on the Red Carpet in protest of the lack of female filmmakers honoured throughout the history of the festival Pictured: 82, Κάννες
splashnews

Στο πρώτο φεστιβάλ μετά το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης στο Hollywood λοιπόν οι γυναίκες celebrities αυτή τη φορά πάνε να κάνουν ένα ακόμη βήμα για τον φεμινισμό και την ισότητα των φύλων. Έχοντας στραμμένα όλα τα φώτα της δημοσιότητας επάνω τους δεν επιθυμούν να δείξουν στις Κάννες μόνο πόσο όμορφες είναι και τι φοράνε, αλλά με τον δικό τους τρόπο προσπαθούν να διεκδικήσουν ίσες ευκαιρίες στον χώρο εργασίας και, φυσικά, ίση μεταχείριση στο θέμα των οικονομικών απολαβών. Και μπορεί οι κακοθελητές να βιαστούν να τις κατηγορήσουν για στημένο παιχνίδι εντυπώσεων, αλλά όπως και να έχει κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως η μισθολογική  ανισότητα αποτελεί μια καλά παγιωμένη πραγματικότητα που επιμένουμε να παραβλέπουμε. Δεν έχουμε λοιπόν παρά να τις στηρίξουμε και να ελπίζουμε και σε παρόμοιες πρωτοβουλίες από τις αγαπημένες μας stars, οι οποίες θα διεκδικούν ίσες ευκαιρίες για συμμετοχή στην επαγγελματική ζωή. Go girls!

Από την Δέσποινα Αποστολοπούλου

Ακολουθήστε το instyle στο instagram

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα