Γιατί η Καίτη Γκραμμά είναι το μέλλον του (ελληνικού) modeling

Η Καίτη Γκραμμά είναι μια νέα, εντυπωσιακή, transgender γυναίκα που έγινε viral τις ημέρες που πέρασαν για τη συμμετοχή της στο Greece Next Top Model. Για την ιστορία να πούμε ότι η Καίτη πήγε στο reality, εντυπωσίασε και κέρδισε και τους τέσσερις κριτές, αλλά δεν συνέχισε ποτέ στην επόμενη φάση του διαγωνισμού. Για αυτή της την απόφαση μπορείτε να ακούσετε την ίδια να λέει περισσότερα σε μια υπέροχη κουβέντα που έκανε με τον Άρη Καβατζίκη για το Πρω1νό του ΑΝΤ1 στο video ακριβώς από κάτω.

Aν η συμμετοχή της στο fashion reality ήταν η αφορμή για να την γνωρίσει το ευρύ κοινό, είναι η προσωπικότητα της που θα την καθιερώσει στη συνείδηση όλων ως ένα από πιο ενδιαφέροντα up and coming μοντέλα στην Ελλάδα. Το lifestory της Καίτης είναι ένα υπέροχο success story. Υποστηρικτική οικογένεια που με διάλογο και αγάπη αποδέχτηκε και στήριξε την επιλογή της στην αναζήτηση για το πραγματικό της φύλο, εξαιρετική μαθήτρια που πέρασε στη νομική όσο παράλληλα κυνήγαγε το όνειρό της να γίνει μοντέλο, role model που με τη ζωή της βοηθά το ευρύ κοινό να καταλάβει ότι οι trans άνθρωποι είναι γύρω μας και αξίζουν το σεβασμό και την αναγνώριση (με ό,τι συνεπάγεται στα έννομα δικαιώματά τους) που δείχνουμε σε κάθε άνθρωπο στην κοινωνία.

Και ακριβώς αυτή η υπέροχη στάση ζωής, η ευφράδεια του λόγου της, η αισθητική της και το ανδρόγυνο look της, είναι τα μοναδικά χαρακτηριστικά που θα κάνουν την Καίτη να ξεχωρίσει στο χώρο της μόδας. Η βιομηχανία της μόδας στην Ελλάδα πάντα είχε μια αίσθηση “βιοτεχνίας” και μετά τα 90s των παχυλών αγελάδων που ήταν τα μόνα χρόνια στα οποία αναδείχθηκαν κάποια iconic μοντέλα στη χώρα μας, τα οποία απασχολούν ακόμα και σήμερα, σχεδόν κανένα κορίτσι τα τελευταία χρόνια δεν κατάφερε να κάνει αξιοσημείωτη καριέρα στη χώρα μας. Η Ρος Γεωργίου κάνει ακόμα ενδιαφέρουσα καριέρα εκτός Ελλάδας και άπειρες δουλειές σε iconic fashion houses. Η Ηλιάνα Παπαγεωργίου και η Νάσια Μυλωνά έχουν στο βιογραφικό τους μεγάλες συνεργασίες στο εξωτερικό επίσης. Οι νικήτριες των δύο πρώτων Next Top Model απήλαυσαν εγχώρια μεγάλη αναγνωρισιμότητα στην εποχή τους, αλλά αποδείχτηκαν διάττοντες αστέρες, καθώς μόνο την Ιωάννα Ντέντη από τον πρώτο κύκλο του GNTM είδαμε να ποζάρει δίπλα σε διεθνή μοντέλα. Και τελευταία η Νάσσια Μάτσα που είναι character model σαρώνει τα fashion editorials στα μεγαλύτερα fashion publications του κόσμου.

Τι κοινό έχουν όλες οι παραπάνω κοπέλες; Ενώ οι δουλειές σε διεθνές επίπεδο είναι εξαιρετικά σημαντικές και ενδιαφέρουσες, η niche φύση της βιομηχανίας της μόδας και προφανώς και οι στόχοι όπου έχουν θέσει οι ίδιες να διαπρέψουν σε διεθνές επίπεδο που υπάρχει βιομηχανία, δεν τους έχει δώσει στην Ελλάδα την αναγνωρισιμότητα που αξίζει στη δουλειά τους. Και ξαφνικά σε αυτά τα λιμνάζοντα νερά της ελληνικής μόδας που μοιάζει να μην παράγει πια super stars και όλα τα όμορφα κορίτσια που βλέπουμε, μετά από λίγο τα ξεχνάμε, έρχεται μια transgender καλλονή που συνδυάζει looks και προσωπικότητα και χωρίς να προσπαθεί καν κερδίζει το ενδιαφέρον όλων.

Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα η Ελλάδα μετά από μεσογειακές καλλονές να εξάγει και ένα transgender μοντέλο. Η μόδα παγκόσμια πλέον είτε για να συμβαδίζει με την κοινωνική πραγματικότητα, είτε επειδή δεν μπορεί να αποτινάξει την έννοια του trend που είναι συνυφασμένη με την πυρήνα της, έχει βαλθεί να αναδείξει όλο το spectrum της γυναικείας φύσης και να ξεκολλήσει από τα παλιακά πρότυπα της μεζούρας και των αναλογιών. Η βιομηχανία αναζητά πλέον characters που είναι μοναδικά και διαταράσσουν τη βαρετή ομοιογένεια, γυναίκες που είναι έτοιμες να γίνουν role models για όλες τις μειονότητες που δεν βλέπουν τον εαυτό τους να αντιπροσωπεύεται στα media. Και ακριβώς σε αυτή την κατηγορία εμπίπτει η Καίτη Γκραμμά.

Ελπίζουμε ότι η πορεία του μοντέλου στο μέλλον, θα επιβεβαιώσει όλα όσα πιστεύουμε για τις δυνατότητες και περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε τα επόμενα της βήματα στη μόδα.

Μέχρι τότε δείτε ακριβώς από κάτω μερικές από τις αγαπημένες μας φωτογραφίες από το instagram της:

Ακολουθήστε το InStyle στο instagram

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα