#Feminism: Οι πιο badass γυναίκες στα animation είναι αυτό που χρειάζεστε για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Δεν υπάρχει κανένας που να αγαπάμε περισσότερο από τις badass γυναίκες στα animation, από τις γυναίκες που είναι δυναμικές, τις γυναίκες που κάθε μέρα «μάχονται» για την ισότητα των φύλων και την εξάλειψη των διακρίσεων, τις γυναίκες που δεν αποδέχονται τους περιορισμούς της πατριαρχικής κοινωνίας που ζούμε και φτιάχνουν τους δικούς τους κανόνες για το lifestyle τους. Και επειδή χρειάζονται σωστά πρότυπα για να μεγαλώσουν όλες οι γυναίκες και να γίνουν φεμινίστριες, οι παρακάτω χαρακτήρες από animation είναι η έμπνευση που χρειάζονται. Και επειδή ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο στις γυναίκες, αλλά και τους άντρες θα ήταν καλό να αφιερώσετε χρόνο και εσείς αγόρια για να δείτε τα παρακάτω animation και να εκτιμήσετε περισσότερο τις γυναίκες της ζωής σας και τη δύναμή τους κάθε μέρα και όχι μόνο σήμερα που είναι η Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

daria

Daria Morgendorffer

Ο χαρακτήρας από το iconic cartoon του MTV έμαθε στα κορίτσια ότι είναι ΟΚ να αγαπάς την pizza πιο πολύ από τα αγόρια, ότι γυναίκες με αυτοπεποίθηση δεν είναι μόνο αυτές που ντύνονται λες και είναι έτοιμες να χορέψουν δίπλα στη J.Lo στη σκηνή και ότι τα κορίτσια δεν έχουν έρθει στον κόσμο για να συμπεριφέρονται σαν γατούλες ώστε να ευχαριστούν κάποια αγόρια. Ανεκτίμητα μαθήματα φεμινισμού.

shera

She-Ra

Η πριγκίπισσα Adora μας έμαθε στα 80s ότι μπορείς να είσαι γυναίκα δυνατή που δεν χρειάζεσαι κανέναν άντρα να σε σώσει, αλλά και μια πολύ όμορφη γυναίκα που αγαπά τους Πήγασους με πολύχρωμα φτερά, γιατί ο φεμινισμός έρχεται σε όλα τα χρώματα.

penny

Penny

Η ανιψιά του Inspector Gadget ή του Αστυνόμου Σαΐνη αν προτιμάτε, είναι η επιτομή της ευρηματικής γυναίκας που έσωζε τον -ολίγον τι άχρηστο- μπαμπά χωρίς να το μαθαίνει ποτέ. Ένα κορίτσι που αποδεικνύει ότι κάθε οικογένεια χρειάζεται μια γυναίκα για να στέκεται γερά στα πόδια της.

Cheetara

Cheetara

Οι Thundercats δεν θα ήταν το ίδιο cartoon χωρίς το κορίτσι της παρέας που κατάφερνε ανάμεσα σε τόσους άντρες να ξεχωρίζει και να τους σώζει ουκ ολίγες φορές με την ταχύτητα της.  Ακριβώς σαν τον αγώνα που έδιναν και δίνουν διαχρονικά οι γυναίκες στην πατριαρχική κοινωνία που ζούμε για να διεκδικήσουν τη θέση τους.

jem-and-the-holograms

Jem and the Holograms

H Jessica Benton και οι φίλες της μπορεί να ήταν σε μόνιμη κόντρα με τις πολύ badass (και αγαπημένες μου) Misfits, αλλά εκτός από την απόλυτη 80s στιλιστική αναφορά, το animation ήταν ένα από τα πρώτα που έφερε τις γυναίκες αποκλειστικά στο προσκήνιο κάνοντας όλους τους αντρικούς ρόλους δευτεραγωνιστικούς. Γιατί οι γυναίκες δεν είναι δεκανίκι κανενός άντρα.

brave merida

Merida

Η πρωταγωνίστρια του Brave αψηφά την πατριαρχία και γίνεται η γυναίκα που θέλει εκείνη και όχι οι κοινωνικοί ρόλοι. Μια διαδικασία που δυστυχώς βαραίνει κάθε γυναίκα σήμερα που παλεύει να ορίσει τη δική της θέση μέσα σε ένα κόσμο που δεν ευνοεί πάντα την αυτοδιάθεση.

elsa-snow-queen-in-frozen

Elsa

Πολλοί θέλουν την Elsa να γίνει η πρώτη gay πριγκίπισσα της Disney και ακόμα και αν δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σενάριο, η βασίλισσα του πάγου, που έχει επηρεάσει μια ολόκληρη γενιά γυναικών δείχνει στα νέα κορίτσια ότι μια πραγματικά δυναμική γυναίκα δεν χρειάζεται κανέναν άντρα για να είναι ευτυχισμένη και ολοκληρωμένη.

korra_5

Korra

Η Avatar του The Legend of Korra που το κοινό αγάπησε όσο λίγα animation ήταν ο πρώτος ανοιχτά gay, γυναικείος χαρακτήρας σε cartoon δείχνοντας μας μέσα από τα επεισόδιά του ότι η αγάπη μεταξύ δύο γυναικών είναι όμορφη και μπορεί να είναι παραπάνω από μία απλή φιλία και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό.

gretcehn spinelli

Gretchen Grundle & Ashley Spinelli

Οι δύο πρωταγωνιστικοί χαρακτήρες του Recess διακρίνονται η μεν για την ευφυΐα της, η δε για το δυναμισμό της και δείχνουν στα μικρά κορίτσια ότι υπάρχουν πολλά παραπάνω χαρακτηριστικά στη ζωή από την εξωτερική ομορφιά που κάνουν μια γυναίκα σπουδαία και πως δεν υπάρχει ανάγκη να ταιριάζεις σε ένα στερεότυπο για να είσαι cool.

sailor moon scouts

Sailor Moon & Sailor Scouts

Αν υπάρχει ένα cartoon που μπορεί να αποκαλέσει κάποιος φεμινιστικό είναι σίγουρα η Sailor Moon και όλες οι άλλες Sailors. Το 90s animation που έθιξε θέματα όπως ο φεμινισμός, η ταυτότητα φύλου (γιατί γυναίκες δεν είναι μόνο οι βιολογικές, αλλά και αυτές που επέλεξαν το φύλο τους), αλλά και κάθε άλλο που απασχολεί μία γυναίκα, κατάφερε να αναδείξει την ομορφιά τόσο διαφορετικών τύπων γυναικών και να γίνει μια αιώνια φεμινιστική αναφορά.

Cardcaptor sakura tomoyo

Sakura Kinomoto & Tomoyo Sakagami

Το πρωταγωνιστικό δίδυμο του animation Cardcaptor Sakura είναι ένας ύμνος στη γυναικεία φιλία και φυσικά τη γυναικεία δύναμη που έχει κάθε κορίτσι. Ένα coming-of-age animation που πρέπει να δει κάθε γυναίκα που αγαπά το ιαπωνικό στιλ και ψάχνει το δυναμισμό μέσα από την ευγένεια και την γλυκύτητα.

miyazaki

Όλες οι γυναίκες του Studio Ghibli

Οι γυναικείοι χαρακτήρες του Hayao Miyazaki  από την Princess Mononoke και τη Nausicaä (of the Valley of the Wind) μέχρι τη Sophie του Howl’s Moving Castle και την Kiki είναι περίπλοκοι και μοναδικοί όπως κάθε γυναίκα, αλλά όλες έχουν κοινό χαρακτηριστικό, το δυναμισμό. Αυτά τα φεμινιστικά icons μπορεί να μην βροντοφωνάζουν την παρουσία τους, αλλά αυτό δεν αφαιρεί ίχνος από τη δύναμή τους και την επιδραστικότητά τους.

wonder woman

Wonder Woman

Το πιο διάσημο φεμινιστικό cartoon που μάχεται για τη θέση της γυναίκας στον κόσμο από τα 40s είναι η Αμαζόνα της καρδιάς μας. Η Wonder Woman είναι η προσωποποίηση της γυναικείας δύναμης και δυστυχώς χρειάστηκαν σχεδόν 80 χρόνια από τη δημιουργία της για να γίνει ταινία μεγάλου μήκους στο Hollywood. Ευτυχώς φέτος θα τη δούμε στη μεγάλη οθόνη και ελπίζουμε να εμπνεύσει μια νέα γενιά φεμινιστριών.

powerpuffgirls

Powerpuff Girls

Η Blossom, η Bubbles και η Buttercup είναι τρία διαφορετικά κορίτσια που καταφέρνουν και σώζουν τον κόσμο από το κακό συνέχεια. Οι μικρές ηρωίδες είναι απόδειξη ότι ένα κορίτσι μπορεί να είναι χαριτωμένο και δυναμικό την ίδια στιγμή.

mulan

Mulan

Σπάζοντας κάθε παράδοση και κοινωνικό στερεότυπο η Mulan είναι ο απόλυτος χαρακτήρας φεμινισμού σε animation της Disney με την πριγκίπισσα από την Κίνα να κάνει υπερήφανη την οικογένειά της κατατάσσοντας τον εαυτό της στο στρατό, υποδυόμενη το αγόρι. Μια γυναίκα σώζει όλους τους άντρες, ένα σενάριο που βλέπουμε συνέχεια σε άλλη έκταση να παίρνει σάρκα και οστά στη ζωή μας.

Sandy_Cheeks_in_You_Don't_Know_Sponge-5

Sandy Cheeks

Το όμορφο, θηλυκό σκιουράκι είναι η πιο έξυπνη, πιο δυνατή, πιο ατρόμητη φιγούρα του βυθού του Μπικίνι στο animation του SpongeBob SquarePants δείχνοντας ότι είναι και πιθανό και απόλυτα φυσιολογικό μία γυναίκα να ηγείται μιας ομάδας.

pocahontas1

Pocahontas

Η Ινδιάνα πριγκίπισσα της Disney είναι η επιτομή του συνδυασμού δυναμισμού και συναισθηματικής νοημοσύνης και ο χαρακτήρας της έχει μείνει στην ιστορία για την ομορφιά του, την καλοσύνη του και την ατρόμητη συμπεριφορά της.

futurama-turanga-leela-57531-1920x1080

Leela

Η πρωταγωνίστρια του Futurama είναι μία καλλονή Κύκλωπας με δυναμική προσωπικότητα που καταφέρνει και διακρίνεται ως αστροναύτης, ένα επάγγελμα που παραδοσιακά θεωρείται αντρικό. Η Leela δείχνει στα κορίτσια ότι δεν είναι υποχρεωμένες να διαλέξουν τη δουλειά τους λόγω του φύλου τους και φυσικά το στηρίζουμε απόλυτα.

Ακολουθήστε το InStyle στο instagram

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα