Έλενα Χριστοπούλου: «Δεν είμαι της μόδας»

Η μόδα, οι γλάστρες, το επάγγελμα του μοντέλου και ο Πάνος Καλλίτσης της λατρεμένης booker πολλών διάσημων επαγγελματιών του ελληνικού modeling, Έλενας Χριστοπούλου.

Την Έλενα την ξέρω χρόνια και όποτε την συναντώ την λέω «Θεά», διότι είναι πάντα όμορφη, με στιλ διαφορετικό από όλες τις άλλες γυναίκες που ξέρω. Μοναδικό και διαφορετικό. Σαν να πηγαίνει μόνο στην ίδια. Μιλάει συχνά στο τηλέφωνο και μπορεί να είναι ταυτόχρονα σκληρή και γλυκιά. Δείχνει σαν να μην την χωράει ο τόπος, είναι γρήγορη και αεικίνητη. Είναι booker μοντέλων, όλα τα βλέπει σαν παιδιά της και δεν ξεχωρίζει κανένα. Εκείνη την ανακάλυψε η σημερινή συνεργάτιδά της, Ξένια Κοντού. Κάπως έτσι ξεκίνησε η δική της ιστορία με την μόδα…

«Σε μια παρέα γνώρισα την Ξένια. Αυτή μου είπε ότι θα ήμουν πολύ καλή στην δουλειά που κάνει. Άφησα την δική μου τότε δουλειά, στο Δήμο Αθηναίων, στο γραφείο του Δημάρχου, που έτσι κι αλλιώς «έκοβα τις φλέβες μου». Είχα κι εγώ ακούσει την μαμά μου, που μου έλεγε να έχω κάτι μόνιμο. Τα άφησα όλα σε μια μέρα και πήγα στο στο πρακτορείο μοντέλων «Ace». Έτσι ξεκίνησα.

Για 14 χρόνια ήμασταν μαζί με την Ξένια, κάποια στιγμή φύγαμε ξεχωριστά, ανοίξαμε τα δικά μας γραφεία και μετά από κάποια χρόνια ενωθήκαμε στο «Agencia» . Δουλεύουμε μόνο με Έλληνες και Ελληνίδες μοντέλα, δεν τα σνομπάρουμε, διότι αυτό συνηθίζεται στη χώρα μας. Θέλαμε να βοηθήσουμε. Τα τελευταία τρία χρόνια ο κόσμος της μόδας έχει υποστεί μεγάλο σοκ. Πολλοί άνθρωποι από τον χώρο μας έμειναν χωρίς δουλειά. Ήταν μέρες που δεν χτυπούσε τηλέφωνο. Το τελευταίο εξάμηνο τα πράγματα δείχνουν να φτιάχνουν. Αρχίζουν και γίνονται ξανά καλές παραγωγές».

Τι πρέπει να έχει μια booker για να είναι καλή;

Πρέπει να έχει αντίληψη, να είναι πάρα πολύ γρήγορη, πολύ έντονο το μητρικό ένστικτο. Έχεις παιδιά που δουλεύουν από 15 ετών.

Πρώτα σε βλέπουν σαν μαμά και μετά σαν booker. Για να σε πιστέψουν, πρέπει να είναι σίγουροι ότι τα αγαπάς και τα προσέχεις.

Το έχουν πολύ ανάγκη. Σκέψου μοντέλα από την Βραζιλία, που έρχονται σε μία χώρα άγνωστη, η booker τους είναι το σημείο αναφοράς τους. Είχα μοντέλα που με έπαιρναν τηλέφωνο 15 φορές την ημέρα και μου έλεγαν τα πάντα. Από παράπονα, μέχρι ό,τι καλό τους συνέβαινε. Είμαστε οικογένεια. Χτυπάει το τηλέφωνο, δεν μπορείς να μην το σηκώσεις. Είναι ωραία δουλειά.

elena 2

Πλέον, όμως, όλοι δηλώνουν μοντέλο.

Τα μοντέλα είναι παρεξηγημένα. Μοντέλα λέγονται πάρα πολλά άτομα, τα περισσότερα δεν έχουν καμία σχέση με το modeling. Το να κάνεις μια διαφήμιση ή να είσαι σε κάποιο πάνελ, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είσαι και μοντέλο.

Τα μοντέλα που είναι επαγγελματίες, που ζούνε από αυτό είναι κορίτσια και αγόρια που ζουν πολλές μοναχικές στιγμές στο εξωτερικό, είναι μερικά στα χίλια, και παλεύουν για την δουλειά τους.

Είναι αυτά που κάθε μήνα, βρίσκονται τουλάχιστον μια φορά στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ταξιδεύουν, μένουν πολλές μέρες χωρίς την οικογένειά τους, χωρίς τους φίλους τους, χωρίς κανέναν. Είναι πάρα πολύ δύσκολη δουλειά. Πρέπει να είσαι αφοσιωμένος. Απαιτεί πολύ γερό dna και μια τρέλα, την οποία την έχουν πολλοί λίγοι Έλληνες και Ελληνίδες. Είμαστε πολύ κακομαθημένος λαός, ακόμα κι σε αυτό. Ελάχιστοι γονείς ακολουθούν το όνειρο του παιδιού τους. Δεν μπορούν να αφήσουν τα παιδιά να φύγουν από τα 16 ή τα 17 να πάνε, ας πούμε στο Μιλάνο.

Είναι απαραίτητο από τόσο νωρίς;

Είναι η ηλικία που πρέπει να ξεκινήσουν. Ξεπερνιέσαι πολύ γρήγορα σε αυτή τη δουλειά. Πρέπει να δουλέψεις νωρίς. Εννοείται, παράλληλα με τις σπουδές σου. Κανείς δεν σου λέει να παρατήσεις το σχολείο. Παράλληλα, όμως, μπορείς και πρέπει να το συνδυάσεις.

Είναι πολύ «στρατιωτική» η ζωή των μοντέλων. Πρέπει να είσαι πολύ καλός στρατιώτης, να προσέχεις την διατροφή σου, να μην ξενυχτάς, να μην πίνεις.

Δεν είσαι σαν τους άλλους ανθρώπους. Μπορεί να είσαι διακοπές και να σε πάρει η booker σου και να σου πει πετάς για την Μαγιόρκα για φωτογράφιση που θα κρατήσει 10 μέρες. Δεν υπάρχει προσωπική ζωή πάνω από το μόντελινγκ. Αν δεν πας εσύ, θα πάει η επόμενη.

Πόσα χρόνια μπορείς να δουλέψεις ως μοντέλο;

Δέκα, μέχρι τα 30 χρόνια σου το πολύ. Βεβαίως, με κάποιες εξαιρέσεις, βλέπε Kate Moss, οι οποίες είναι όμως ελάχιστες. Τα μοντέλα που πάνε καλά, ακολουθούν την μόδα πολύ, διαβάζουν και παρακολουθούν την δουλειά άλλων και τις φωτογραφήσεις τους, είναι μια διαρκής κίνηση η δουλειά του μοντέλου, είναι γρήγορο και σκληρό.

Μοντέλο δεν είναι μια πόζα.

Ένα κλικ ενός φωτογράφου μπορεί να κρατήσει τρεις ώρες και να είναι στο χιόνι ή σε ένα βουνό που φυσάει. Βλέπουμε το αποτέλεσμα, αλλά δεν ξέρει κανείς τι κρύβεται πίσω του. Πρωινά ξυπνήματα, βραδινές πτήσεις, περίεργοι πελάτες, δύσκολοι φωτογράφοι, το μοντέλο, καλώς ή κακώς είναι ένα προϊόν σε μια φωτογράφιση. Το σημαντικό για όλους τους άλλους είναι το αποτέλεσμα κι όχι το μοντέλο. Κι εσύ πρέπει να είσαι πολύ καλός ή πολύ καλή για να σε ξανακαλέσουν. Να ζήσεις μέσα από αυτό.

Ποια μοντέλα είναι τώρα της μόδας;

Για μένα δεν υπάρχει αυτό γενικά. Αν ένα παιδί ξεχωρίσει και το έχει μέσα του, δεν έχει σημασία αν είναι ξανθό ή μελαχρινό. Θα πάει καλά, επειδή το θέλει πολύ. Το βλέπεις από τον τρόπο που στέκεται, μιλάει, τα κιλά, το ύψος. Για μένα δεν μπορούν να είναι όλες Cara (σ.σ. Delevingne) τώρα. Δεν μπορεί να πηγαίνει σε όλες το παχύ φρύδι. Δεν γίνεται. Δεν μπορεί να έχουν όλες το χρώμα των μαλλιών της Ζιζέλ. Όσο όμορφες κι αν είναι. Πέρυσι όλοι οι άντρες άφησαν μούσι. Ε, δεν πάει σε όλους το μούσι! Επειδή πάει σε πέντε μοντέλα κι άλλους πέντε ηθοποιούς δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήσουν όλοι μούσια.

Τα αγόρια και τα κορίτσια αντιγράφουν. Τα ρούχα, το στιλ, το μακιγιάζ, τον τρόπο ζωής…

Τα μοντέλα είναι ταυτόχρονα και πρότυπα. Η νευρική ανορεξία, που εμένα με ταράζει πάρα πολύ, ξεκίνησε από αδύνατα supermodels. Δεν μπορεί ένα κορίτσι 1.65 στην εφηβεία της να είναι 35 κιλά. Δεν είναι σωστό και υγιές.

Δεν μπορούμε να είμαστε όλες το ίδιο και μην ξεχνάς ότι κάποια είναι αποτέλεσμα photoshop.

Είμαι πολύ κατά. Είμαι υπέρμαχος της Tara Lynn. Κάνει παγκόσμιες καμπάνιες, κάνει εξώφυλλα. Μέσα από αυτή απενεχοποιούνται τα παραπανίσια κιλά. Δεν πρέπει να είμαστε όλες Kate Moss για να είμαστε ωραίες. Που δεν είναι και η πιο ωραία έτσι; Έχει κάτι, όμως, έχει προσωπικότητα. Ας πούμε η Cindy Crawford δεν υπήρξε ποτέ πολύ αδύνατη. Η Naomi Campbell το ίδιο.

elena 3

Τι θα συμβούλευες τα κορίτσια που θέλουν να κάνουν αυτή τη δουλειά;

Να έχουν πολύ γερό στομάχι, να μην κοιτιούνται πολύ στον καθρέφτη, διότι η ομορφιά είναι αλλού. Να πιστεύουν στον εαυτό τους. Εφόσον πληρείς τις προϋποθέσεις, το μόνο που χρειάζεσαι είναι αυτοπεποίθηση. Πρέπει να προσέχεις τα κιλά σου, την διατροφή σου, το δέρμα σου, να μην είσαι αμόρφωτη. Ένα μοντέλο πρέπει να είναι ένας πολύ ωραίος χαμαιλέοντας. Να αλλάζει.

Τι μπορούν να αποφύγουν;

Να μην πιστεύει κανέναν, πέρα από το γραφείο και τον μπούκερ του. Τα μοντέλα ακούνε πολλά καθημερινά, μόνο και μόνο για να είσαι στην κάποια παρέα. Πίσω από ένα επιτυχημένο μοντέλο βρίσκεται ένας πολύ καλός μπούκερ και γραφείο. Κανένα μοντέλο δεν έχει πετύχει μόνο του.

Όταν μιλάς για ένα μοντέλο, κάνεις ερωτική εξομολόγηση

elena 4

elena 5

Πώς αντιμετωπίζει την ομορφιά που χάνεται καθώς μεγαλώνεις;

Δεν ήμουν ποτέ κομπλεξική. Δεν θα έκανα αυτή την δουλειά αν ήμουν. Μου αρέσει το ωραίο. Κοιτούσα κι ακόμα κοιτάω την Δούκισσα σαν χαζή. Άμα θα σκεφτόμουν αλλιώς, δεν θα μπορούσα να κάνω την δουλειά αυτή. Όταν μιλάς για ένα μοντέλο, είναι σαν να κάνεις ερωτική εξομολόγηση. Είναι κούκλα, είναι πολύ καλή…

Δεν είναι ωραίο να ζήσει εξαιτίας σου ένας άνθρωπος το παραμύθι του «με ανακάλυψε»;

Κάποιοι, ξέρεις, δεν μας πιστεύουν, έχουμε φάει πολλές χυλόπιτες. Πάρα πολλά παιδιά δεν σκέφτηκαν ποτέ, από άποψη, να γίνουν μοντέλο. Αν του έχεις αλλάξει την ζωή, βέβαια, σε θυμάται πάντα.

Ποιες είναι οι δικές σου αξίες στη ζωή;

Πιστεύω ότι η ζωή χωρίς χιούμορ και αυτοσαρκασμό δεν πάει μπροστά. Δεν μπορώ τους δειλούς κι εκείνους που έχουν θράσος χωρίς λόγο. Αν δεν έχεις θάρρος, δεν πας πουθενά.

Τα κοσμήματα και τα ρούχα «Eclectic Soiree»

elena 6

Την ρωτάω από που βρίσκει όλα αυτά τα κοσμήματα που φοράει κι έτσι μαθαίνω για την αγάπη της σε παλιά πράγματα. Δεν είναι συνηθισμένα, είναι λες και τα βρήκε σει ένα ξεχασμένο συρτάρι της γιαγιάς. «Πάντα μάζευα και αγόραζα κοσμήματα, πριν το “Sex And The City» μου λέει γελώντας.

«Είχα πράγματα που ήξερα ότι κάποια στιγμή στην ζωή μου θα τα χρησιμοποιούσα. Σε ένα σουαρέ με τις φίλες μου, λοιπόν, έκανα αυτό το χόμπι μου πιο «ανοικτό». Έτσι τα λέω κιόλας τα ρούχα και τα κοσμήματα μου, «Eclectic Soiree». Είναι πράγματα παλιά».

Η Έλενα μου λέει ακόμα ότι τα δικά της χέρια «δεν πιάνουν» και γι΄αυτό έχει  πολύ καλούς συνεργάτες. Αυτοί την βοηθούν στην τελική μορφή της συλλογής, η οποία έχει ήδη γίνει αγαπητή από πολλές διάσημες γυναίκες, όπως η Ελεονώρα Μελέτη και η Μαρία Ηλιάκη.

elena 7

elena 8

elena 9

elena 10

Πώς ορίζεται μια στιλάτη γυναίκα;

Μου αρέσει το αυθεντικό. Την αγαπώ την μόδα, αλλά δεν είμαι της μόδας. Μου αρέσει μια γυναίκα να ξέρει τον σωματότυπό της και να τον αγαπάει με τα ελαττώματά του. Να μπορεί να στηριχθεί πάνω στην μοναδικότητά της. Σ’ αυτό που της αρέσει.

Παλιότερα τρέχαμε να πάρουμε ότι μας έλεγαν τα μεγάλα brands. Ευτυχώς ήρθε στη ζωή μας το vintage και αγαπήσαμε κομμάτια της μαμάς και της γιαγιάς μας.

Έτσι ισορροπήσαμε. Για μένα στιλ είναι αυτό που νιώθει ο καθένας. Να μπορεί να το δείξει και να πει είμαι διαφορετικός. Δεν μπορώ την κοπαδοποίηση.

Πώς θα χαρακτήριζες το δικό σου στιλ;

Ό,τι του φανεί του Λωλοστεφανή. Μπορεί να βρω ένα ρούχο ή ένα κόσμημα σε ένα μαγαζί που δεν θα έμπαινε κανείς ποτέ μέσα και να το έχω σαν θησαυρό. Δεν μπαίνω σε μεγάλα μαγαζιά. Δεν μπορώ να βλέπω γυναίκες ντυμένες σαν από εργοστάσιο. Δεν μπορώ. Δεν μπορώ, να ντύνομαι σαν τις άλλες.

elena 11

elena 12

Μόλις είδα τον Πάνο είπα θέλω να τον παντρευτώ

Η Έλενα και ο Πάνος Καλλίτσης είναι παντρεμένοι τρία χρόνια, ενώ συνολικά επτά χρόνια μαζί. «Ο Πάνος είναι πάντα ρομαντικός, όχι χαζός ρομαντικός. Νιώθω ότι μου κάνει πρόταση γάμου κάθε μέρα. Τον είχα πρήξει ότι θέλω να παντρευτώ. Από την πρώτη μέρα που τον είδα, είπα αυτόν τον άντρα θέλω να τον παντρευτώ. Η πρόταση γάμου τελικά ήρθε πολύ απλά, μια μέρα, με αναμμένο το τζάκι στο εξοχικό μας. Εντάξει, δεν μου ήρθε και σαν έκπληξη, αλλά όλα τα τα υπόλοιπα, το δαχτυλίδι, ας πούμε, ήταν».

elena gamos

Τα ζευγάρια, μου λέει η Έλενα, πρέπει να έχουν κοινά σενδιαφέροντα στην ζωή τους, αυτό βοηθάει στην διάρκεια της σχέσης.

Την ρωτάω αν διαφωνούν ή συμφωνούν συχνά.

Συμφωνούμε συχνά με γιγάντιες διαφωνίες.

Μια γυναίκα με τόσο διάσημο κομμωτή, δεν μπορεί τα μαλλιά της θα πρέπει να είναι στην τρίχα κάθε μέρα. Κι όμως εσύ τα έχεις μέσα σε ένα τουρμπάνι και μετά έκανες μια απλή αλογοουρά.

Δεν ασχολείται ο Πάνος με το στιλ και τα μαλλιά μου. Δεν μου αρέσουν εμένα τα πολλά, πολλά.

Τον ζηλεύεις; Κάθε μέρα είναι με τόσες ωραίες γυναίκες;

Ζηλεύω πάρα πολύ. Ξέρω ότι είμαι παντρεμένη με έναν άνθρωπο που πρέπει να κάνει τις γυναίκες ωραιότερες. Δεν γίνεται να είμαι μέγαιρα. Στην αρχή ήταν δύσκολο, αλλά μετά το συνηθίζεις.

elena 15

Λίγο πριν φύγω, δεν αντέχω και την ρωτώ: Θα μπορούσα να γίνω μοντέλο;

Να γράψεις ότι μπορείς, μου λέει.

Πηγή: www.ladylike.gr

Διαβάστε ακόμα:

Ξένια: Το κορίτσι των REC που λατρεύουμε να ακούμε και να βλέπουμε

Η Αλεξάνδρα Κλάδη τραγουδά “Μαζί για Πάντα” ενώ έχει χωρίσει

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα