Διπολική διαταραχή: Η Mariah Carey παραδέχθηκε πως δίνει τη δική της μάχη

Σε μία πολύ σοβαρή και προσωπική αποκάλυψη προέβη μία από τις πιο σημαντικές παγκοσμίως γυναίκες της μουσικής σκηνής. Ο λόγος για την Mariah Carey που λίγες ημέρες μετά τα 48α γενέθλιά της παραδέχθηκε πως δίνει τη δική της μάχη με την διπολική διαταραχή. «Μέχρι πρόσφατα ζούσα στην άρνηση και στην απομόνωση με έναν συνεχή φόβο πως κάποιος θα με εκθέσει. Ήταν ένα πολύ βαρύ φορτίο που έπρεπε να σηκώσω και ένιωσα πως δεν μπορούσα να το κάνω πια. Ζήτησα και έλαβα θεραπεία.  Έβαλα θετικούς ανθρώπους γύρω μου και επέστρεψα πίσω σε ό, τι αγαπώ – στο να γράφω τραγούδια και να κάνω μουσική», είπε η πασίγνωστη σταρ στο αμερικανικό περιοδικό People προσθέτοντας, «Για πολύ καιρό πίστευα ότι είχα μια σοβαρή διαταραχή του ύπνου. Αλλά δεν ήταν φυσιολογική αϋπνία αφού δεν μπορούσα να κοιμηθώ καθόλου. Δούλευα, δούλευα, δούλευα.  Ήμουν ευερέθιστη και με έναν συνεχή φόβο μήπως απογοητεύσω τους ανθρώπους γύρω μου. Αποδείχθηκε πως βίωνα μια μορφή μανίας. Υποθέτω ότι τα καταθλιπτικά μου επεισόδια χαρακτηρίζονταν από το να έχω χαμηλή ενέργεια. Αισθάνθηκα τόσο μόνη και θλιμμένη! Ακόμα και ένοχη που δεν έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω για την καριέρα μου».

Η Mariah πρόσθεσε ότι διαγνώστηκε για πρώτη φορά το 2011 αλλά «δεν ήθελε να το πιστέψει». Τελικά έλαβε θεραπεία μετά από «τα σκληρότερα δύο χρόνια που έχει περάσει». «Λαμβάνω φαρμακευτική αγωγή και φαίνεται πως όλα βαίνουν καλώς. Δεν με κάνει να αισθάνομαι πολύ κουρασμένη ή υποτονική ή κάτι τέτοιο. Η εύρεση της σωστής ισορροπίας είναι αυτό που είναι το σημαντικότερο», είπε χαρακτηριστικά.

Και υπάρχουν πολλές, πολλές διασημότητες που είναι γνωστό πως δίνουν / έδωσαν τη δική τους μάχη με την διπολική διαταραχή, συμπεριλαμβανομένων των ηθοποιών Mel Gibson, Carrie Fisher,  Catherine Zeta-Jones και Vivien Leigh. Τραγουδοποιοί όπως η Nina Simone, διαγνώστηκαν με διπολική διαταραχή επίσης κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης σταδιοδρομίας τους. Μερικοί από τους πρόσφατους σημαίνοντες στοχαστές και ακτιβιστές της ιστορίας, θεωρείται από τους ειδικούς ότι είχαν διπολική διαταραχή, συμπεριλαμβανομένων των Jackson Pollack και Friedrich Nietzsch.

Η διπολική διαταραχή (γνωστή και ως διπολική συναισθηματική διαταραχή, μανιοκαταθλιπτική διαταραχή ή απλώς μανιοκατάθλιψη), είναι μια ψυχική νόσος. Τα άτομα με διπολική διαταραχή βιώνουν επεισόδια ανεβασμένης ή ευερέθιστης διάθεσης γνωστά ως μανία εναλλασσόμενα με επεισόδια κατάθλιψης. Αυτά τα επεισόδια μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην ικανότητα του ανθρώπου να λειτουργήσει φυσιολογικά στην καθημερινότητα του. Σχεδόν το 4% των ανθρώπων παγκοσμίως έχουν διπολική διαταραχή, είναι το ίδιο συχνή σε άνδρες και γυναίκες και εμφανίζεται συνήθως σε νεαρή ηλικία. Η αιτία που προκαλεί την διαταραχή δεν είναι ξεκάθαρη αλλά οι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες θεωρείται πως παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της διαταραχής. Η θεραπεία περιλαμβάνει σταθεροποιητές διάθεσης όπως το λίθιο, αντιεπιλιπτικά φάρμακα καθώς και ψυχοθεραπεία. Υπάρχουν γενικευμένα προβλήματα με κοινωνικό στίγμα, στερεότυπα καθώς και προκατάληψη ενάντια σε άτομα με διπολική διαταραχή, ωστόσο η διπολική διαταραχή έχει συνδεθεί και με την δημιουργικότητα και ακόμη και την ιδιοφυΐα.

Ακολουθήστε το InStyle στο instagram

 

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα