AXDW: Μιλήσαμε με 7 σχεδιαστές και μάθαμε τι θα παρουσιάσουν στη μεγάλη γιορτή της μόδας

To Peoplegreece.com έκανε ένα μεγάλο αφιέρωμα για την AXDW. Η Διεθνής Εβδομάδα Μόδας της Αθήνας, Athens Xclusive Designers Week, για 17η φορά παρουσιάζει τις νέες τάσεις της μόδας, από τις 28 έως τις 30 Μαρτίου 2015, στο Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Εθνικής Ασφαλιστικής, Λεωφόρος Συγγρού 103 – 105, με τη συμμετοχή 31 Ελλήνων σχεδιαστών και διεθνών fashion brands!

Η Athens Xclusive Designers Week, η μακροβιότερη θεσμοθετημένη ελληνική διοργάνωση στο χώρο της μόδας παραμένει πιστή, και αυτή τη σεζόν, στον πρωταρχικό της στόχο και στηρίζει για ακόμα μία φορά τους Έλληνες σχεδιαστές με σκοπό την προβολή και την προώθησή τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.Διευρύνοντας συνεχώς το δίκτυο συνεργασιών της με διεθνείς διοργανώσεις, οργανισμούς και φορείς μόδας και τις σχέσεις της με τα Μέσα Ενημέρωσης και τους buyers στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η AXDWενδυναμώνει το ρόλο της ως πλατφόρμα ολοκληρωμένης προσέγγισης των Ελλήνων σχεδιαστών.

axdw 1

31 Έλληνες σχεδιαστές και fashion brands συμμετέχουν στην 17η διοργάνωση της AXDW, παρουσιάζοντας νέες συλλογές και προτάσεις.

To Peoplegreece.com μίλησε με 7 από αυτούς -είτε παρουσιάζουν την παρθενική τους συλλογή, διαγωνιζόμενοι στο θεσμό “New Designers Awards” που θα γίνει αύριο και την τελετή απονομής θα παρουσιάσουν η Μαίρη Ρετσίνα και ο Άλεξ Κάβδας. είτε όχι- για τα ρούχα που θα δείξουν στην πασαρέλα, την πηγή έμπνευσής τους, το στυλ των Ελληνίδων/Ελλήνων αλλά και για ποιους θεωρούν τα απόλυτα fashion icons. Δείτε τι μας απάντησαν.

Tryfonas Modestou

axdw Tryfonas Modestou

Ρούχα: Παρουσιάζω την Φθινόπωρο Χειμώνας 2015-16 συλλογή μου η οποία αποτελείτε από συνδυασμό υφασμάτων με υφή για να απεικονίσει τη σκληρότητα και την σκοτεινή πλευρά της θηλυκότητας, ενώ η διακοσμητική δαντέλα στα σχέδιά μου τονίζει την κομψότητα και την ομορφιά.

Έμπνευση: Η τελευταία μου συλλογή Φθινόπωρο/Χειμώνας 2015 είναι και πάλι εμπνευσμένη από την πατρίδα μου την Κύπρο, την ομορφιά των παραδοσιακών πέτρινων σπιτιών και εκκλησιών. Μεταλλικά ασημένια χρώματα που πάρθηκαν στους σκοτεινούς ουρανούς ενός βροχερού απογεύματος και οι ροζ αποχρώσεις επηρεάζονται από την αγνότητα και την ομορφιά των λουλουδιών, αυτή η παλέτα χρησιμοποιείται σε μαλακές μεταξωτές επιφάνειες σε αντίθεση με την υφή των μεταλλικών υφασμάτων. Η αρχιτεκτονική της Εκκλησίας του Αγίου Σωζόμενου έχει επηρεάσει τα κοψίματα της Χειμερινής 2015 – 16 συλλογής μου, ενώ η δαντέλα χρησιμοποιείται για να συμβολίσει τις διακοσμητικές πόρτες που βρέθηκαν σε παραδοσιακά σπίτια στο χωριό Λεύκαρα, γνωστό για την κληρονομιά του στην παραδοσιακή τέχνη των λευκαρίτικων κεντημάτων.

Το στυλ των Ελληνίδων/Ελλήνων: Ακολουθούν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές που προβλέπει η μόδα κατά καιρούς, παρόλα αυτά, λόγο της οικονομικής στενότητας της χώρας, είναι δύσκολο να ανανεώνουν την γκαρνταρόμπα τους ανά σεζόν.

Παγκόσμια fashion icons: David Beckham και Anna Wintour.

Georgia Margariti

axdw Georgia Margariti

Ρούχα: Μέσα από αυτή την πρώτη μου συλλογή, βασικά θα παρουσιάσω την δική μου οπτική γωνία όσον αφορά σε αυτό που εγώ θεωρώ ιδιαίτερο, ξεχωριστό μοναδικό και φορέσιμο. Γεωμετρικές γραμμές, διαφάνειες, origami και 3D στοιχεία δένονται αρμονικά μεταξύ τους.

Έμπνευση: Παρατηρώ τα πάντα γύρω μου, και οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει πηγή! Όσον αφορά στην συγκεκριμένη συλλογή, πηγή έμπνευσης μου ήταν οτιδήποτε γεωμετρικό μου κέντρισε το ενδιαφέρον τον τελευταίο διάστημα! Όπως θα δείτε την Κυριακή 24 Μαρτίου, αυτά τα γεωμετρικά σχήματα, έχουν ενσωματωθεί αρμονικά σε καθένα από τα κομμάτια της συλλογής μου.

Το στυλ των Ελληνίδων/Ελλήνων: Γενικότερα αυτό που παρατηρώ γύρω μου, είναι ότι υπάρχει η τάση προς την διαφορετικότητα. Οι νέοι πλέον προσπαθούν να εκφραστούν μέσα από τα ρούχα τους, επιλέγοντας πιο ιδιαίτερα κομμάτια. Είναι σαν ένα μέσω έκφρασης.

Παγκόσμια fashion icons: Λατρεύω την Rihanna, έχει κάτι το ξεχωριστό. Και φυσικά ο μοναδικός, Johnny Depp.

2Αs by Aris Antoniou

axdw aris antoniou

Ρούχα: H συλλογή μου περιέχει πιο εμπορικά και φορέσιμα ρούχα και αντιπροσωπεύει κάθε γυναίκα.

Έμπνευση: Το όνομά της είναι «Touch of Chic» και είναι εμπνευσμένη από την παριζιάνικη φινέτσα.

Το στυλ των Ελληνίδων/Ελλήνων: Τα τελευταία χρόνια μπορώ να πω ότι έχουν φτιάξει τα πράγματα. Όσο και οι γυναίκες αλλά και οι άντρες φροντίζουν τον εαυτό τους ώστε να είναι καλοντυμένοι και στυλάτοι.

Παγκόσμια fashion icons: Γυναίκα η Carrie Brandshaw, αν και ρόλος και άντρας ο Mariano Divaio.

Euphrosyne Vlassi

axdw Euphrosyne Vlassi

Ρούχα: Η συλλογή μου με τίτλο «Βαβέλ» αποτελείται από σύγχρονα πατρόν μπερδεμένα με έθνικ μοτίβα και στοιχεία.

Έμπνευση: Πηγή έμπνευσης και χρωματικής παλέτας είναι ο πίνακας του Μπριγκέλ με τον Πύργο της Βαβέλ.

Το στυλ των Ελληνίδων/Ελλήνων: Τα τελευταία χρόνια το στυλ των Ελλήνων έχει βελτιωθεί εξαιτίας των πολυάριθμων fashion blog και social media που γενικά τους ενημερώνουν για τις τάσεις της μόδας και τους βοηθάει με τα γνωστά σε όλους μας «do and don’t».

Παγκόσμια fashion icons: Ο Johnny Depp είναι ένα από τα πιο επικρατέστερα fashion icon γιατί έχει υπερβολικά θεατρικό στυλ, καταφέρνοντας πάντα να το κάνει δικό του, χωρίς αυτό όμως να φαίνεται αστείο. Από τις γυναίκες ξεχωρίζω την  Anna Wintour γιατί φροντίζει πάντα να εντυπωσιάζει με τις κομψές επιλογές της.

Leon by Ilias Wia

axdw leon by ilias wia

Ρούχα: Είμαι επηρεασμένος από ένα ιαπωνικό θρύλο για την δημιουργία του πρώτου λαγού. Κατά κύριο λόγο η θεματολογία μου έπρεπε να είχε αρκετά japan στοιχεία. Αντίθετα μετέφερα το μοτίβο του show σε ένα μεσαιωνικό , γοτθικό παραμύθι. Ο τίτλος της συλλογής μου είναι «Rabbit Heart», και τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι οι όγκοι , η δαντέλα και οι κατασκευές. Τέλος την φετινή μου δουλειά θα την χαρακτήριζα σχεδόν εξ’ ολοκλήρου avant garde, με ελάχιστα pret a porter deluxe κομμάτια που απλά δίνουν μία πιο φορέσιμη νότα στην όλη ατμόσφαιρα που βγάζει το αποτέλεσμα μου.

Έμπνευση: Κατά βάση εμπνέομαι, μέσα από κλάδους της τέχνης που δεν έχουν αναγκαστικά να κάνουν με το δικό μου επάγγελμα. Η μουσική , η ζωγραφική , η λογοτεχνία αποτελούν για εμένα κινητήριες δυνάμεις , στο να κάνω έρευνα γύρο από κάποιο στίχο ενός τραγουδιού , την θέα ενός πίνακα , την λογοτεχνική προσέγγιση ενός χαρακτήρα σε ένα βιβλίο. Μία ακόμα πηγή έμπνευσης για εμένα είναι οι ιστορικές προσωπικότητες που αποτέλεσαν fashion icons, όπως η Jacqueline Kennedy Onassis και η  Louise Brooks.

Το στυλ των Ελληνίδων/Ελλήνων: Ο κανόνας στην Ελλάδα είναι το άνετο ντύσιμο στο δρόμο όπως τα πολύ casual looks. Εγώ μπορώ να πω ότι προτιμώ την εξαίρεση αυτού του κανόνα. Κρίνοντας με καλή πρόθεση τους γύρο μου , εντοπίζω σπάνια προσεγμένα ντυσίματα, που ξεφεύγουν από το τζίν-μπλούζα ή το υφασμάτινο παντελόνι-πουκάμισο. Από την άλλη πλευρά του νομίσματος είναι η κρίση της ομοιομορφίας, σε εμάς τους Έλληνες, με αποτέλεσμα να βλέπουμε τον δίπλα μας να φοράει κάτι , και να τρέχουμε να το προλάβουμε και εμείς. Με αποτέλεσμα πάλι την έλλειψη φαντασίας και πρωτοτυπίας. Δεν βλέπω άποψη και διάθεση για αλλαγή στην ντουλάπα κάθε Έλληνα. Σαν λαός φοβόμαστε να εκφραστούμε μέσο των ρούχων μας και πραγματικά χαίρομαι όταν βλέπω εξαιρέσεις του κανόνα , όπως είπα προηγουμένως.

Παγκόσμια fashion icons: Για να γίνω συγκεκριμένος θα απαντήσω με βάση αυτούς που πιστεύω πώς σήμερα, τώρα που μιλάμε , βρίσκονται σε αυτή την θέση στα μάτια μου , και όχι για αυτούς που έχουν περάσει μέσα στα χρόνια και έχουν αφήσει γερό στίγμα στο χώρο της μόδας και όχι μόνο. Θεωρώ η γυναίκα fashion icon του πλανήτη αυτή την στιγμή είναι η Olivia Palermo, πιστεύω ότι είναι η μόνη που ό,τι και να κάνει, ό,τι και να βάλει πάνω της, δημιουργεί τάση και κάνει μαθήματα styling σε όσους την παρακολουθούν. Όσο για άνδρα ο David Gandy, που για εμένα κερδίζει με ελάχιστη διαφορά απο τον Nick Wooster.

Athina Korda

axdw athina korda

Ρούχα: Θα δείτε την συλλογή «ANTITHESIS», για Φθινόπωρο/Χειμώνα 2015-’16, όπου θα την συνοδεύουν χειροποίητα κοσμήματα της Μαρίνας Θωμοπούλου (RinaMa-CustomMade), ενώ τα loοk θα ολοκληρώνουν τα υπέροχα παπούτσια από τις Ash Boutique.

Έμπνευση: Προέρχεται από τις ANTITHESIS που υπάρχουν γύρω μας ή μέσα μας και το εκφράζω όλο αυτό μέσα από ένα δικό μου πρίσμα. Σε γενικές γραμμές όμως, η έμπνευση είναι ένα κομμάτι που δύσκολα εκφράζεται επακριβώς με λόγια,  καθώς τα πάντα γύρω μας λειτουργούν σαν επιρροή στο οτιδήποτε κάνουμε ή δημιουργούμε.

Το στυλ των Ελληνίδων/Ελλήνων: Πέρα από τα μεγάλα brands που γνωρίζουμε όλοι και θα θέλαμε να έχουμε στη ντουλάπα μας, οι Έλληνες σχεδιαστές αρχίζουν και αφήνουν ένα πολύ δυνατό στίγμα στο χώρο της μόδας κάνοντας το κοινό, να τους εμπιστεύεται και να τους ακολουθεί πιστά. Θα έλεγα λοιπόν, ότι  πλέον όλοι γνωρίζουν πολύ καλά, πράγματα που αφορούν την μόδα, καθώς και τι εστί στυλ, στηρίζοντας όλο αυτό επάξια. Αυτό που πιστεύω ότι χρειάζεται λίγο ακόμα, είναι η πιο δυνατή προσωπική έκφραση του καθενός.

Παγκόσμια fashion icons: Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι τέτοιο, καθώς ακόμη και μια απλή καθημερινή κοπέλα που θα συναντήσεις στο δρόμο,  μπορεί να αποτελεί fashion icon. Εξάλλου αυτό είναι πολύ υποκειμενικό.

Eleni Kyriacou

axdw eleni kiriakou

Ρούχα: Η συλλογή μου ονομάζεται «The Amphipolis Muse» και θα έχω στο catwalk star guests, όπως την Dr. Linda Papadopoulos, την glamorous ψυχολόγο από το Λονδίνο, την Dr. Dorothy King, την διάσημη αρχαιολόγο που έχει γράψει για την Αμφίπολη επίσης από το Λονδίνο και την Ελευθερία Γκούφα που είναι συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης στο Μουσείο Μπενάκη και πρώην μοντέλο.

Έμπνευση: Γοητεύτηκα από τις ανασκαφές στην Αμφίπολη όπως και πολλοί άλλοι το τελευταίο διάστημα και αμέσως άρχισα να εμπνέομαι από  αυτές. Επίσης με γοήτευσε το γεγονός πως ακόμα δεν έχουν τελειώσει και γι’ αυτό ήθελα να σχεδιάσω κάτι αυτή τη στιγμή το οποίο θα είναι «still in progress». Αυτή η αίσθηση του μυστηρίου που μας έδωσε ελπίδα και υπηρηφάνεια τον προηγούμενο χρόνο ήταν αυτό ακριβώς που όλοι χρειαζόμασταν. Το concept που είχα στο μυαλό μου ήταν το «Woman as Sphinx».

Το στυλ των Ελληνίδων/Ελλήνων: Πιστεύω πως αν και ξέρουν καλά τι τους ταιριάζει και τι τους κολακεύει, κάποιες φορές επιμένουν σε ασφαλείς επιλογές. Θα ήθελα να τους δω να πειραματίζονται. Ίσως όμως η οικονομική κρίση να είναι ο λόγος που τους κάνει να μην ενδίδουν σε «στυλιστικές περιπέτειες».

Παγκόσμια fashion icons: Πιστεύω πως η Shirley Manson είναι το παράδειγμα μιας απίστευτα στυλάτης γυναίκας. Παίρνει ρίσκο, κάτι που αγαπώ πολύ, τολμάει και το υποστηρίζει. Όσον αφορά στους άντρες, το πρώτο πρόσωπο που μου έρχεται στο μυαλό είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Λατρεύω το γεγονός πως δεν φοράει γραβάτα. Χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες στην πολιτική, για να κάνουν αυτό το χώρο ακόμα πιο stylish.

Πηγή: Peoplegreece.com

Διαβάστε ακόμα:

Fashion on screen: 5 ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε εσείς που αγαπάτε τη μόδα

Time machine: Η υπερβολή των 90’s μέσα από διαφημίσεις διάσημων οίκων μόδας

Η μόδα είναι τρελή: Δείτε την ελίτ των fashion icons μεταμορφωμένη σε καρύδια

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα