Ancient Greek Jewels: Κοσμήματα που λένε ιστορίες

Τα Ancient Greek Jewels είναι κοσμήματα χειροποίητα, φτιαγμένα με υλικά ποιοτικά, εμπνευσμένα από τους αρχαίους ελληνικούς θησαυρούς. Σύγχρονα αλλά με ιστορία. Συνομιλούν με τα αρχέγονα σχήματα, φέρουν συμβολισμούς και αναβιώνουν αρχαίους μύθους. Δανείζονται τη γοητεία από τις φόρμες, τα θέματα, τις τεχνικές και την αιθέρια αίσθηση του χειροποίητου των αρχαίων ελληνικών κοσμημάτων. Είναι ένας συνδυασμός από λεπτοδουλεμένη και ακατέργαστη φόρμα, φίνα και πιο σκληρά υλικά (ασήμι, χρυσός, δέρμα, λινάρι κτλ.), σύγχρονη και συνάμα πρωτογενή αισθητική. Είναι ξεχωριστά και ιδανικά να φοριούνται μόνα τους ή πολλά μαζί από άνδρες και γυναίκες.

Στην αρχαία Ελλάδα τα κοσμήματα συνόδευαν τον άνθρωπο σ’ αυτή και στην άλλη ζωή. Ήταν στολίδια που ικανοποιούσαν τη φιλαρέσκεια, προσέλκυαν το άλλο φύλο, διαχώριζαν την κοινωνική θέση, ξόρκιζαν το φόβο του εχθρού, απάλυναν τον πόνο, ανακούφιζαν από την αγωνία του φυσικού και μεταφυσικού κινδύνου και μαγνήτιζαν τις καλές δυνάμεις.

Πίσω στο σήμερα, έχει ανανεωθεί ο αρχαίος ενθουσιασμός για το κόσμημα. Τα art, γνήσια, χειροποίητα κοσμήματα αναπτύσσουν μια πρωτότυπη ιδέα, δημιουργούν συναισθήματα, αναδεικνύουν την εμφάνιση και την προσωπικότητα, γίνονται μέσο έκφρασης του ανθρώπου που το φοράει. Είναι μέρος της καθημερινής μας ζωής, είναι μόδα και τα χρησιμοποιούμε όπως μας αρέσει. Τι θα λέγατε για ένα σύγχρονο δαχτυλίδι που φροντίζει για την υγεία ή ένα περιδέραιο που εξασφαλίζει τη γονιμότητα ή συμβολίζει την αφθονία;

Το λογότυπο των Ancient Greek Jewels, είναι η ταυτότητά τους, είναι ο άνθρωπος. Πρόκειται για ένα δακτυλιόσχημο περίαπτο που χρονολογείται γύρω στο 5300-4500 π.Χ. (Νεότερη Νεολιθική εποχή) και αποδίδει με έντονα αφαιρετική σχηματοποίηση την ανθρώπινη μορφή. Ραβόταν πάνω στα ρούχα ή κρεμιόταν από το λαιμό σαν φυλαχτό. Φαίνεται πως δεν ήταν απλό κόσμημα αλλά αποτροπαϊκό ή θρησκευτικό σύμβολο ή απεικόνιση μιας θεότητας.

H Άντζελα Δαραμάρα είναι το δημιουργικό μυαλό πίσω από τα Ancient Greek Jewels, μια νέα γυναίκα που αγαπάει την Ελλάδα, τους μύθους και τα κοσμήματα, όπως χαρακτηριστικά λέει, και συνηθίζει να περνάει ώρες μπροστά στους θησαυρούς των μουσείων. Την ελκύουν περισσότερο τα κοσμήματα των αρχαίων Ελλήνων γιατί διαθέτουν λειτουργικότητα και καθαρές φόρμες, ενώ όταν τα βλέπει φαντάζεται τους τεχνίτες και τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν και φτιάχνει ιστορίες για τους κατόχους τους. Τα αγαπημένα της κοσμήματα έρχονται από τη Νεολιθική εποχή καθώς γοητεύεται από την απλότητα, τα αυστηρά γεωμετρικά σχήματα, τα καθαρά περιγράμματα και ο έντονος μεταφυσικός συμβολισμός τους. Η αγάπη της για τον πολιτισμό καθοδηγούσε χρόνια τη δουλειά της στην επικοινωνία μουσικής, ταινιών, θεατρικών παραστάσεων και καλλιτεχνών. Το σχέδιο κοσμήματος ήταν μια φυσική συνέχεια στις ανησυχίες της μιας και τη συγκινούν οι δημιουργίες της φύσης και τα περίεργα χρηστικά αντικείμενα με τις ιστορίες που τα συνοδεύουν. Όταν σχεδιάζει σκέφτεται πως τα κοσμήματά της θέλει να γίνουν κάψουλες μεταφοράς μύθων και από όσα έχουμε δει μέχρι τώρα, μπορούμε να πούμε πως μάλλον το έχει πετύχει, μιας και όλα τα κομμάτια που φέρουν την υπογραφή της, έχουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα που μας κάνει να πλάθουμε ιστορίες για να φανταστούμε ποιος θα μπορούσε να τα φορέσει.

Διαβάστε ακόμα:

Αποκλειστικό: Τι φόρεσε απόψε η Δούκισσα Νομικού στο Dancing with the stars;

Δείτε τα ωραιότερα ρολόγια της αγοράς, από την IWC Schaffhausen

Κατεβάστε τώρα το νέο τεύχος του InStyle εντελώς δωρεάν στο iPad

Ακολουθήστε το InStyle στο instagram

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα