Αυτοί είναι οι έξι κανόνες που ακολουθεί πιστά η Φαίη Σκορδά για να διατηρεί τη σιλουέτα της

Αυτοί είναι οι έξι κανόνες που ακολουθεί πιστά η Φαίη Σκορδά για να διατηρεί τη σιλουέτα της

Η παρουσιάστρια φέτος το καλοκαίρι βρίσκεται σε καλύτερη φυσική κατάσταση από ποτέ. Πολλές φορές οι ακόλουθοί της στα social media τη ρωτούν τι άσκηση κάνει και ποια διατροφή ακολουθεί για να διατηρεί τη φόρμα της. Ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος Κωνσταντίνος Ξένος μας δίνει τα διατροφικά tips που εφαρμόζει καθημερινά η Φαίη Σκορδά για υγεία, δύναμη και κομψή γραμμή.

1.Ξεκινά την ημέρα της με καλό πρωινό γεύμα

Το πρωινό αποτελεί ίσως το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας της και αναπόσπαστο κομμάτι του σωστού και ισορροπημένου διαιτολογίου που εφαρμόζει. Παρέχει στον οργανισμό της την απαιτούμενη ενέργεια και βασικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Αποτελεί την πρώτη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό της, μετά την πολύωρη «νηστεία» που συνεπάγεται ο ύπνος. Αυτήν ακριβώς την ενέργεια η Φαίη τη λαμβάνει από μια ισορροπημένη σύνθεση πρωινού, όπως πολλές φορές μαζί έχουμε συζητήσει: υδατάνθρακες από φρούτα και προϊόντα δημητριακών (συχνά νιφάδες βρόμης), πρωτεΐνες από γαλακτοκομικά (προτιμά το χαμηλών λιπαρών γιαούρτι και το τυρί τύπου cottage) αλλά και «καλά» λιπαρά από ξηρούς καρπούς και ταχίνι.

2.Βάζει στο πρόγραμμά της μικρά και συχνά γεύματα

Όπως είναι γνωστό, η κατανάλωση μικρών ενδιάμεσων «σνακ» υψηλής διατροφικής αξίας κατά τη διάρκεια της ημέρας (μεταξύ των κυρίως γευμάτων) είναι πολύ σημαντική. Με τη Φαίη έχουμε συζητήσει και γνωρίζει καλά πως απαιτούνται τέτοια σνακ, ώστε ο οργανισμός της να βρίσκεται σε μια ισορροπία και να αποφεύγονται συνθήκες πείνας, οι οποίες θα εκφραστούν με ανεξέλεγκτο τρόπο στο κυρίως γεύμα, π.χ., κατά την επιστροφή από τη δουλειά της μετά από μια δύσκολη ημέρα. Ως σνακ επιλέγει κάποιο φρούτο, γαλακτοκομικό χαμηλών λιπαρών, μπάρα δημητριακών χαμηλή σε σάκχαρα ή μια χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς.

3.Τρώει σωστά ακόμα και έξω

Η προσπάθεια για ισορροπημένη διατροφή δεν σημαίνει αποκλεισμό από κοινωνικές εκδηλώσεις. Η Φαίη γνωρίζει πώς πρέπει να συμπεριφέρεται διατροφικά σε τέτοιες περιπτώσεις. Όταν πρόκειται να παραστεί σε μια κοινωνική υποχρέωση, το μεσημεριανό γεύμα της είναι «ελαφρύ» (π.χ., σαλάτα με τόνο ή ένα αυγό και ψωμί ολικής), ενώ λίγο πριν από την έξοδο τρώει ένα μικρό σνακ (π.χ., 2 καλαμπογκοφρέτες με 1 φέτα τυρί χαμηλών λιπαρών). Αποφεύγει τα τηγανητά και προσέχει πολύ το αλκοόλ (δεν καταναλώνει συχνά ποτά που συνδυάζουν αλκοόλ και σάκχαρα, όπως, για παράδειγμα, τα λικέρ).

4.Μαγειρεύει υγιεινά

Με τη Φαίη έχουμε συζητήσει για το πώς η μαγειρική παρασκευή μπορεί να αναδείξει ή να υποβαθμίσει τη θρεπτική αξία των τροφών, αναλόγως τη μέθοδο που χρησιμοποιούμε ή/και το χρόνο θερμικής επεξεργασίας. Γνωρίζει καλά ότι το μαγείρεμα σε ατμομάγειρα αποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική μαγειρικής παρασκευής, που συνάδει πλήρως με την έννοια της ισορροπημένης διατροφής.

Φτιάχνει συχνά σπιτικές σος με ελαιόλαδο, λεμόνι, ξίδι, μουστάρδα, πολτό ελιάς ή με γιαούρτι και μυρωδικά (π.χ., άνηθο, δυόσμο) κάνοντας έτσι τις σαλάτες των λαχανικών πιο «ελκυστικές».

5.Προσέχει το αλάτι

Όπως της έχω εξηγήσει, το νάτριο (συστατικό του αλατιού) είναι απαραίτητο για τον οργανισμό μας σε συγκεκριμένη, ελάχιστη, ποσότητα. Η μεγαλύτερη κατανάλωσή του όμως μπορεί να αποβεί επιζήμια για την υγεία μας.

Της συστήνω λοιπόν να καταναλώνει λιγότερο από 6 γραμμ. αλατιού καθημερινά, ποσό που αντιστοιχεί σε 2,4 γραμμ. νατρίου περίπου. Τα 6 γραμμ. αλατιού τα παίρνουμε από 1 κουταλάκι του τσαγιού!

Μην ξεχνάμε πως μελέτες υποδεικνύουν ότι στις χώρες που ακολουθούν δυτικά διατροφικά πρότυπα, η ποσότητα κατανάλωσης αλατιού ξεπερνά τα 11 γραμμ. για τους άντρες (περίπου 2 κουταλάκια τσαγιού) και τα 8 γραμμ. για τις γυναίκες.

Η Φαίη, λοιπόν, νοστιμίζει τις τροφές με μυρωδικά, σκόρδο, λεμόνι, βότανα, αντί για αλάτι.

6.Παίρνει βιταμίνη D3

Γνωρίζοντας την πολύτιμη επίδραση της βιταμίνης D στον οργανισμό μας και τα χαμηλά επίπεδα που συναντάμε στη χώρα μας (κάτι το οποίο έχω τονίσει κατ’ επανάληψη στις εκπομπές της), η Φαίη παίρνει καθημερινά συμπλήρωμα βιταμίνης D3 σε μορφή στοματικού σπρέι, που έχει την υψηλότερη απορρόφηση και αξιοποιείται μέγιστα από τον οργανισμό.

Πηγή People

Ακολουθήστε το InStyle στο instagram

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα